Що се отнася до всички язовири за питейни нужди, ако не падне дъжд, ще спрем да подаваме вода за земеделци, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров за Нова телевизия.

Няма да има протест - пускат напояване от язовир "Ястребино"

Той е категоричен, че стигне ли се до критичния минимум, водата се спира за всякакви други цели, освен за питейни, и алармира, че язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще се пази вода само за гражданите, за да не се допусне нова криза като в Перник.

„В язорив „Ястребино“ в момента се точи 8 пъти повече вода, отколкото е притокът. Това не може да продължи повече от още месец. От 6 месеца пиша писма на всички земеделци и ги уведомявам, че трябва да търсят алтернативни източници. Няма да им даваме вода, ако няма сняг и валежи, и ще я пазим само за гражданите“, закани се екоминистърът.

Същото той посочва и за водата от язовир Камчия, която, ако се пести, ще стигне за две години за гражданите. Това важи и за язовир „Тича“, където има вода за най-много 1 година и 9 месеца и то, ако се използва разумно. 

„През последните три години е суша и не е валяло в язовирите Тича, Ястребино и Камчия. Когато те са пълни – има за всички, когато са празни – само за гражданите. Ако не падне дъжд, ще имаме проблеми със земеделците. На тях винаги са им празни язовирите, защото нямат пари да си ги поддържат“, допълни Димитров.

Проблемите с напояването от водоемите назря още в началото на месец юни, когато екоминистерството обяви, че спира напояването от проблемните язовири. Фермери дори заплашваха с протест по пътищата. В крайна сметка се стигна до решаване на проблема, но явно от Министерството на околната среда не мислят така и ще има продължение.