Българският стратегически план за развитие на земеделието се нуждае от сериозна преработка, за да отговори на целите на Общата селскостопанска политика (ОСП) и Зелената сделка за опазване на биоразнообразието, смятат еколози.

Гласувайте: Наистина ли парите за земеделие в новия програмен период ще са повече?

В своето становище екологичните организации изразяват мнение, че Стратегическият план не обръща нужното внимание на опазването на застрашени видове и липсва ясна връзка между предлаганите интервенции и целите за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие. 

„Тревожно е, че за всички интервенции за опазване на дивата флора и фауна, включително мярката Натура 2000 са заложени значително по-малко средства, отколкото са посочени в одобрената от Европейската комисия Национална природозащитна рамка за действие (НПРД)“, смятат от Коалиция „За да остане природа в България“.

По техни думи за тези интервенции се предвиждат едва 4,4% от бюджета на втори стълб, докато минимумът за екология и климатични промени е 25%. 

„За сметка на това мярката „Пасторализъм”, за която е отчетено, че е оказала негативно влияние върху местообитанията в алпийската зона, продължава да е заложена в проекта на Стратегическия план и то със значителен бюджет от 8 милиона евро“, правят сравнение еколозите. 

Те настояват да бъде преработена и екосхемата, свързана с разнообразяването на култури, и средствата за нея да са съобразени с предвидените по НПРД, а останалите да бъдат пренасочени към екосхемите, свързани с тревни местообитания и екологична инфраструктура.

Друга тяхна препоръка е да се интегрират реални дейности в екосхемата за биологично производство, които да са свързани с опазване и възстановяване на биоразнообразието.

Не на последно място, еколозите искат да се предвиди мониторинг и контрол на ефекта на всички мерки по Стратегическия план върху биоразнообразието, водите почвите и въздуха, както и да има "механизми за спиране или промяна на мерки, които се оказват неефективни или увреждат биоразнообразието".