Германия забрани влизането на сезонни работници от страни извън ЕС, а също и от държави от Общността, които не са част от Шенгенската зона. В това число влиза и България. Съобщението направи говорителят на вътрешното министерство на страната.

Браншовици: Хората в принудителен отпуск да дойдат в земеделието

Заради разрастващата се заплаха от разпространение на коронавируса COVID-19 много държави наложиха граничен контрол, включително по вътрешни за Шенгенската зона граници, и забрана за преминаване на граждани на други страни.

Това осуети придвижването на наемната работна ръка. Обичайно по-богатите държави в ЕС разчитат на емигранти от Източна Европа, които всяка година се включват в земеделските мероприятия. Заради наложените извънредни мерки и ограничения, земеделието на Стария континет се задъхва от липсата на сезонни работници, които да помагат в сеитбата и прибирането на реколтата.

Наемните работници са възпрепятствани да пътуват и това поставя фермерите в много трудна ситуация. 280 000 сезонни работници се включват в германския агросектор всяка година, а близо 200 000 участват в земеделските дейности във Франция.

Откъде ще бъдат осигурени те през тази година все още не е ясно, а реколтата на най-ранните плодове и зеленчуци е напът скоро да бъде готова за прибиране. И е изложена на риска да остане на полето.

От Германия през Франция до Великобритания земеделските министри отправиха призиви към гражданите на страните, които са останали без ангажименти във връзка с пандемията, да се включат в земеделските дейности и да подпомогнат агросектора. Подобен апел се появи и от браншовици в България.

Във Франция близо 40 000 души се отзоваха на поканата, но те са недостатъчно за нуждите на фермерите. Германския земеделски министър обмисляше облекчаване режима за допускане на сезонни работници от други държави, но забраната, наложена от правителството осуети частично тези намерения.

Земеделският сектор на страната разчита най-вече на емигранти от Полша и Румъния. Наложеното ограничение за преминаване на границите не важи за Полша, но затваря пътя на румънската работна ръка.

Провалът в прибирането на реколтата ще създаде световна продоволствена криза, предупредиха от ООН. Към невъзможността за осигуряване на сезонни работници се пребавя и фактът, че някои държави, които са сред най-големите износители на основни култури, наложиха забрани за техния експорт.

Така зависимите от тях вносители ще се сблъскат с недостиг на хранителни суровини. Казахстан, който е един от най-големите износители на пшеница прекрати износа на пшеничено брашно и някои зеленчуци, а Виетнам, който е сред най-големите износители на ориз, наложи бан върху експорта на водолюбивата култура.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

Хиляди французи отиват да помагат на земеделците

Eднодневните трудови договори ще се правят онлайн

Все още няма забрана за транспорт на стопански животни в ЕС