Европейската комисия ще наложи ограничения на пазара на български продукти от птици заради регистрираните случаи на птичи грип (H5N1). В интервю за Труд земеделският министър Десислава Танева заявява, че се очаква ЕК да вземе решение за рестрикции за наши продукти от птиче месо, но не за цяла България, а само в 10-километровата зона около село Константиново, Бургаско. 
 
Огнищата на болестта са в Бургаско. Ветеринарите избиха по хуманен начин 2376 броя птици, отглеждани в 112 двора. Ще има обезщетения за стопаните по пазарни цени за животните, уточни още Танева. 
 
Фермер.БГ припомня, че Македония вече спря вноса на пилешко и яйца от България заради птичия грип. 
[news]
Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов от миналата седмица се нарежда спазването на превантивни мерки, за да се предотврати заразата с птичи грип. Сред мерките са: незабавно областните епизоотични комисии да проведат заседания, на които да се предприемат спешни мерки за предотвратяване възникването на болестта на територията на страната; извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, извършване на периодични клинични прегледи и изследвания на домашните птици.
 
В заповедта се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, забранява се и ловът на пернат дивеч на територията на областите – Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!