Пазарът на селскостопанска техника в Русия ще нарасне два пъти през следващите 5 години, достигайки до 200 млрд. рубли в парично изражение. Това сочат прогнозите на Министерство на земеделието и Министерство на промишлената търговия на Русия, оповестени по време на съвещание, посветено на развитието на пазара на агротехника в страната, от заместник-министъра на земеделието Джамбулат Хатуов, пише AgroXII.ru, позовавайки се на ТАСС. 

Фермерите могат да влияят най-силно върху разходите

Съвместно с Министерство на промишлената търговия сме изготвили прогноза за развитието на пазара на руска селскостопанска техника през следващите 5 години. Очакваме, че пазарът, който днес възлиза на над 100 млрд. рубли, ще нарасне до 190-200 млрд. рубли, допълни той.

По данни на Хатуов ако се запази в сила постановление на правителството за предоставяне на субсидии на производителите на агротехника, темповете на ръст на селскостопанското производство ще бъдат до 10% на година, а ежегодната субсидия трябва да бъде равна на 30 млрд. рубли. 

Пазарът на лизингови продажби по негови прогнози ще нарасне от 40 млрд. рубли през тази година до 114 млрд. рубли след 5 години.

Според заместник-министъра световният опит говори за това, че пазарът на Русия се нуждае от развитие на лизингови продукти и инструменти. 

В момента правителството на страната предоставя субсидии от федералния бюджет, насочени към стимулиране на търсенето на руска промишлена продукция, пояснява Хатуов. Той допълва, че 95% от производителите на агротехника поддържат проектите за развитие на лизинговия пазар. 

Субсидирането на аванс до 15%, което се предлага от управляващите, при закупуване на лизинг е немалка отстъпка и сериозен стимул за фермерите да си осигурят нови машини, казва още заместник-министърът.