Тази година най-голямото изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО се проведе  с нова концепция. Щандовете на изложителите бяха разположени във формата на квадрат, като това със сигурност улесни гостите. 
 
 
Председателят на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) Даниел Минев разказа пред Фермер.БГ защо се е наложила промяната. 
 
„Основната причина да направим промяната, е продиктувана от това да направим изложението по-атрактивно, по- удобно за изложителите. По-удобно и за посетителите. Знаете, че в предишния формат на изложението, по -дължината на пистата разстоянието в последните години беше започнало да достига около 3 км“, обърна внимание Минев. 
 
 
По думите му доста посетители са се оплаквали от неудобството да вървят дълго време в една посока, а след това, за да си тръгнат, да се върнат обратно още 3 км. 
 
„Затова потърсихме варианти как да оптимизираме разположението на площите, така че да направим по-компактно, по-достъпно за посетителите най-вече“, посочи Минев.
 
По данни на асоциацията около 15 000 души са посетили тази година изложението край Стара Загора. 
 
Според последните данни на КТИ за пазара на агротехника, при тракторите продължава да се отчита 2% спад в регистрациите на нови машини. За първите три месеца на годината общата бройка на този вид машини е 290 за сметка на 296 година по-рано.  
 
 
При комбайните новорегистрираните машини са 6 броя, като през първите три месеца на 2018-а година те са били 16. Това маркира спад от 57 процента.
 
Дали тази тенденция ще продължи и занапред през годината?
 
„Трудно е да се съди за пазара на базата само на първите три месеца. Да, някакво сравнение спрямо миналата година, в общи линии е в същите рамки. Мога да изразя някакви очаквания за подобна година като миналата“, каза председателят на БАТА АГРО. 
 
Кое е това, което би повлияло на фермерите да купят или да се откажат от покупка на техника
 
„По-скоро самите условия на пазара, изкупните цени. Ние като търговци, като асоциация правим всичко възможно да осигурим възможно най-облекчени условия за инвестиции в техника. От друга страна си е вече работа и на самите земеделци да си направят добре  калкулациите и да търсят начините за намаляване на разходите.
 
 
Защото, не веднъж съм казвал, основното, върху което те могат да влияят, са разходите. Приходите се дефинират от международните пазари и от цените на продукцията. А начинът, по който могат да се управляват разходите, или поне единият от начините, е като се инвестира в по-ефективна техника, в по-нови технологии, които да намаляват разхода на единица продукция“, обобщи Даниел Минев.