Младежите от движение Slow food – България помагат на малките фермери и организират събития, свързани със скъсяването на дистанцията между земеделския производител и потребителя. В столицата те вече проведоха срещите „Вечеряй с фермер“ и „Вечеряй с хлебар“, на които бяха поканени съответно фермер и хлебар, които да разкажат на хората, докато вечерят, откъде идва храната им – всичко от семето до вилицата, така да се каже.
 
 
Нашата философия обхваща цялата хранителна верига и правим всичко възможно да запознаваме хората с положителните практики и с устойчивия начин на живот, че храната ни има значение откъде идва и как е отгледана. Това заяви пред Фермер.БГ Ива Цонева от Младежката организация на Slow food – България. Смятаме, че колкото по-близка е тази граница между фермера и потребителя, толкова по-добре е за всеки човек, който иска да консумира чиста и здравословна храна, каза още тя.
 
Младежите се занимават с тази дейност изцяло на доброволни начала. Тяхната цел е да организират събития подобни на „Вечеряй с фермер“, „Вечеряй с хлебар“ и т.н., с които да развият такава подобна философия за живота и в България. „Правили сме и други по-големи събития. Миналата година организирахме събитието „Опознай корените си“, където представихме на хората начини как да се хранят през зимата със свежи зеленчуци, които на практика са кореноплодните в този сезон. Показахме различни начини, по които могат да се приготвят тези храни. Освен настъргана салата, което се прави обикновено, могат да се правят различни питки с цвекло или сладък картоф“, каза Ива Цонева. 
 
Ние държи на биоземеделието не от гледна точка на сертификация, а по-скоро на чистота на продукта, на това как е гледан. За нас няма такова значение сертификата, а по-скоро начина на гледане, без пестициди, които са вредни, допълни тя.
 
Slow Food е международно движение, основано в Италия от Карло Петрини през 1986 година с цел да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни. Движението е организирано в местни общности, наречени конвивиуми, и наброява над 100 000 члена в над 130 държави по света. Последователите на това движение в България са над 300 души.
 

Искра ХОТНИШКА