19 страни членки на Европейския съюз в крайна сметка поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на територията им на генно модифицирани култури (ГМО), прилагайки нов европейски закон, съобщи БТА като се позова на Европейската комисия, цитирана от АФП.

[news]
По силата на приетата неотдавна директива 28-те страни имаха право до 3 октомври да поискат забрана върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от ЕС или на път да бъдат разрешени.
 
Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. Другите, които направиха това по-рано, са България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия.
Великобритания отправи такава молба за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия - за Валония, уточни Европейската комисия.
 
В момента царевицата МОН 810 е единствената ГМО култура, разрешена в ЕС, и тя се отглежда в Испания, Португалия в по-малка степен в Чехия.
 
Осем молби за отглеждането на ГМО са подадени до момента в ЕС, сред тях и и искането за подновяване на разрешителното за МОН 810.
 
По четири от тях Европейската служба по сигурността на храните е дала положителен отговор, а останалите четири все още се анализират, уточни Еврокомисията. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!