Две се очертават перспективите пред производителите на оранжерийна продукция. От едната страна стои бутиковото производство, а от другата – модерното обединение. Това каза за Фермер.БГ Атанас Кунчев, изп. директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).
 
 
„Перспективите пред нашите производители всъщност се очертават като две. Първата от тях е да започнат да произвеждат по-бутикова стока, като по този начин да търсят по-висока цена и съответно да има по-голям марж, за да могат да покрият своите разходи. 
 
Другата перспектива пред земеделците е обединението. Колкото и банално да звучи – това е пътят и колкото по-бързо го осъзнаят нашите производители, толкова по-бързо можем да вървим напред, защото към момента ние не сме конкурентоспособни пред големите, чужди производители, които успяват да ни смачкат с по-голямо количество и с по-добра цена. Това можем да го регулираме чрез обединение – обединим ли нашите фермери, пътят за нас ще е по-добър и по-лек, но това опира и до виждането на земеделските стопани“, обясни Кунчев.
 
Той е категоричен, че трябва да се говори за модерно обединение – чрез произвеждането на еднаква стока с добро качество. Това е и ключовата стъпка към покоряването на нови пазари. 
 
Как обаче да стане това? Нужна е воля и приемственост, но най-важни са хората, които гледат в една посока. От друга страна държавата и Европа също предлагат възможности за обединение. 
 
„Разбира се, мярка 9, е вариант и чудесна възможност за фермерите. За жалост няма голям интерес по тази процедура. Смятам обаче, че тя трябва да се промотира повече. Тук отчитам, може би, и грешка в нас – асоциациите, защото ние също трябваше да бъдем едни от хората, които да обяснят и промотират мярката. Определено ще се поправим, защото именно с тази процедура можем да постигнем нашите цели“, каза Атанас Кунчев.
 
БАПОП има около 4 групи и организации на производители.
 
Макар и закъсняла с близо 3 години мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ най-накрая стартира, а вече е ясен и предварителният ранкинг по нея. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за подбор чрез ИСУН по мярката е 7 563 679 евро. Въпросът сега обаче е до каква степен самите производители ще успеят да се организират и да извлекат максимума от обединението и процедурата.