Цената на млякото е една от най-деликатните теми в сектора. Представяме ви пълния коментар и анализ на пазара на Господин Иванов, член на Управителния съвет (УС) на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), председател на Консултативния съвет по животновъдство на Бургаска област и животновъд, отглеждащ над 300 дойни крави в Карнобатско за Фермер.БГ.
 
 
Началото
"Нека погледнем хронологично, през месец декември никой не говореше за спад в цената на млякото, дори мандрите се редяха на опашка. Изведнъж обаче се оказа, че Европа има един огромен кооператив, който разполага с цял отдел анализатори, които обявиха, че цената на млякото ще пада. По това време не обясниха с колко, но след седмица-две казаха, че цените ще спаднат от 2 до 4 евроцента, като това намаление ще се отнася за държавите, в които цената беше над 40 евроцента".
 
Какво последва?
"Веднага българските мандри поеха вълната и на места свалиха цената с 5 стотинки, а на други места дори с 10 стотинки. На места в Северозападна България отказаха да вземат млякото на фермерите, а някъде пък имаше разделение на млякото на половина. Всичко това, защото мандрите очакваха да се появи мляко. Наистина в Полша имаше мляко, тъй като затвори една голяма мандра и освободиха 3 хил. души. Това мляко трябваше да се пренасочи някъде, но всичко това беше за няколко дни. Като цяло цените наистина слязоха надолу с няколко стотинки, което е нормално. Оттам нататък тези стойности, в крайна сметка сме в Европа, трябва да се уеднаквят. Получиха се други неща обаче. Преекспонираха се много нещата с падането на цената и наистина на места стойностите паднаха с 10 стотинки и стигнаха до 67-68 стотинки, като тук говорим за хората, които се занимават професионално. При мен цената падна на два пъти – първо с 2 стотинки, после с 1 стотинка, в момента е 72 стотинки". 
 
 
 
След вълната в Европа?
"Когато в Европа нивата се нормализираха стана ясно, че мандрите не могат вече да стъпят на тази основа и казаха, че в България се появява мляко на рампа, което им идва по-евтино. Откъде е това мляко? Има 3-4 ферми у нас, които имат свръхпроизводство и наистина имат излишък, но основно това дойде от друго място. Пред затваряне са 1700 ферми, 600-700 имат заповед за затваряне. Тези хора са ми колеги, но те така или иначе продължават да работят. Въпреки това, да кажем, че тези обстоятелства се отразяват още малко на цената в диапазона от 1 до 3 стотинки, което е нормално".
 
Пасищата?
"Стигаме до въпроса с пасищата. Миналата година цената на млякото се вдигна точно по това време. Пасищата не са определящи и това, че когато има пасища, цената пада. В Европа не е така, само у нас е така". 
 
Реално за цените?
"Това е само едната страна, наистина има фермери, на които в момента цената им е 50-55 стотинки, особено в Северозападна България, но и при нас се получи разделение. Когато се види цена от 45 стотинки тя сякаш се отнася за всички. Средната цена за България през миналия месец беше около 62 стотинки. Тя се определя от хора, които се занимават професионално и от хора, които не го имат за професия. Малките ферми също дават качествено мляко, но погледнато чисто като бизнес модел, мандрите гледат да не изгубят. Резон за спад в цената наистина има, но не за друго, а заради транспортни разходи, проби и т.н и то не до 45 стотинки. Може да бъде 10-15 стотинки разлика между даващите по-голямо количество фермери, но подобна от 25-30 стотинки е неоправдана".