ДПС и ГЕРБ са в истинско съревнование  да излъчат министър на земеделието. По предварителни анализи на политолози, ако ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС, това задължително ще гарантира министерско кресло за кадър от коалиционния партньор. През годините ДПС има натрупан богат опит в МЗХ и ДФЗ, където и до днес има значителен брой кадруващи. Досегашното управление на БСП и предходното на ГЕРБ са единствената по-сериозна пауза, в която ДПС няма пряко участие в управлението на аграрните ведомства. Излъченият през 2009-а от ГЕРБ министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, обаче също бе свързван като близък на ДПС. Преди това ДПС управляваше земеделското министерство чрез мандатите на Мехмед Дикме, Нихат Кабил и Валери Цветанов.

 

Ако на изборите се случи по-малко възможният вариант - коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок, то тогава земеделското министерство със сигурност ще бъде поето от кадър на ГЕРБ, коментират анализаторите. Сериозно спрягано име е това на Десислава Танева, която в мандата на ГЕРБ бе Председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори. Макар да има в своята кариаера свързаност с фирми от агробизнеса, Танева вече над 7 години е изцяло политическа фигура и е твърде възможен кандидат за министерското кресло.

 

При още по-малкият според социологическите агенции  вариант на коалиция между БСП и ДПС, то тогава със сигурност реверансът за земеделски министър ще бъде предаден към ДПС, а БСП биха излъчили свои заместник министри, които досега бяха в управлението на ДФЗ.

 

Управлението на Министерството на земеделието остава една от най-атрактивните политически хапки, заедно с това на Регионалното развитие. Средствата по европейските програми за земеделие и развитие на селските райони в периода до 2020-а година, които включват както инвестиции в агробизнеса, така и инфраструктурни и инвестиционни проекти за общините с включително 100% субсидии от ЕС са сериозна цел на фронта на политическите играчи.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!