Настъпи моментът, в който ще има единни правила за малките количества храни в домашни условия, реализирани на пазара и за фермерските пазари.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

След редица срещи, заседание на тематични работни групи (ТРГ) и обществено обсъждане, двете наредби, изготвени от експерти от неправителствения сектор може и да видят бял свят.

“До 18 ноември беше срокът, в който заинтересованите страни можеха да представят своите предложения, които бяха разгледани от нашите експерти и споделени на колегите, участващи в ТРГ.

В най-кратко срокове ще свикаме заседание на тази ТРГ, за да видим какви законодателни изменения евентуално ще са необходими, за да влезе тази наредба в сила”, коментира зам.-министър Георги Събев пред Агри.БГ.

Преди седмица експерти обсъдиха с ресорното ведомство нужните изменения. Оказва се, че мащабът на тези две направления - фермерските пазари и домашните храни за пазарна реализация, е наистина голям. 

Преди издаването на наредби по тези теми обаче са необходими изменения на някои закони. 

Има ли разлика между фермерска, занаятчийска и домашна храна?

“Това не са лесни и леки процедури, особено вземайки предвид и политическата непредвидимост в страната. Не може да допускаме обаче регистрирани и законни производители и бъдещи такива, да са жертва на неразбирането сред политиците. Така че ще работим по предложения за изменения на тези закони. 

И сега се организират много пазари, но все благодарение на благоразположеност на представители на местната власт. А някъде тя липсва, въпреки голямото желание на местни законно регистрирани производители.

Относно пазарната реализация на домашни храни - също и сега съществуваща практика. Едва ли има потребител, които не ползва/консумира такива храни и продукти. Вярвам обаче, че единни правила, включително задължителна проследяемост, за да се гарантира безопасността на потребителите, са необходими”, коментира след срещата зам.-министър Събев в социалните мрежи. 

Наредбата за храните в домашни условия. Докъде сме?

В петък, 23 декември, земеделското министерство ще представи рамкова програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти. Тя ще се прилага в периода 2022-2032 г. Целта е да се подкрепи дейността на малките семейни ферми, които пазят уникални рецепти за традиционни продукти, характерни за страната ни. 

С прилагането на Програмата ще се популяризира и подпомогне производството и купуването на местни и регионални традиционни продукти, което има редица предимства за запазване на поминъка в малките населени места, осигуряване на работни места, скъсяване на дистанцията за доставки и защита на околната среда.