Дни преди жътва, много от Западноевропейските страни намалят прогнозите си за добив поради продължителното засушаване. Проблемът се наблюдава за втора поредна година, като измеренията му този път са особено големи, коментира пред репортер на Фермер.БГ селекционерът на пшеница доц. Д-р Костадин Костов от Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево.

По думите на специалиста Европа значително е намалила прогнозните цифри за добив, които от началото на годината бяха от 138 млн. т., а доскоро спаднаха до 131 млн. т.  Какво ще е крайното количество обаче никой не може да каже със сигурност, тъй като заради климатичните изменения щетите могат да бъдат непредвидими и да достигнат прогнози от 128 млн.т. Някои страни са принудени да започнат жътвата си по рано, обясни научният работник.

Доц. Костов е бил наскоро в Англия, където е видял, че състоянието на тяхната пшеница е трагично. „Онази мрачна и дъждовна Англия я нямаше, тъй като времето беше горещо, а хората масово поливаха за да спасят растенията“, добави той. Допълва, че в Германия също има проблем в това отношение. От сушата е засегната и Франция – тя също очаква с няколко милиона тона по-малко добив.

Според прогнозата на доц. Костов това може да се окаже и положител факт за българските стопани, тъй като ще се засили търсенето. По отношение на Черноморския басейн, към който спадаме и ние, той коментира, че обстановката е спокойна, добивите се очаква да бъдат добри, ако все пак не се случи нещо непридвидено преди жътва. Наблюденията му са, че засега в България нещата се развиват както трябва. Времето е било благоприятно за ечемика и пшеницата, заради което очакваме добри добиви – от 3,6 до 3,9 млн. т.

„Ние спадаме към Черноморския басейн с Румъния, Молдова, Украйна, Русия. По отношение на добиви, тази година Турция очаква около 20 млн. т. зърно. Румънците също ще получат една много добра реколта, която ще е повече от миналогодишната. Украйна пък зася около 8 млн. хектара зимни култури, но те също имаха суша на някои места“, коментира научния работник.

 

ВИЖ ВИДЕО ИНТЕРВЮТО: