Прасковата е овощният вид с особен характер на растеж”, казва доц. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие – Кюстендил по време на семинар с демонстрация, организиран от Института и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Оптимизъм витае около изкупните цени на пролетниците

Във видеото от семинара ще научите подробна информация за развитието на прасковените насаждения – от разсада до плододаването им. Лекторът представя и показва важни детайли, свързани със зимните и летните резитби при културата.

Най-ценните клонки при прасковата са така наречените смесен клонки. Това са дългите клонки, като по цялата им дължина има и листни, и плодни клонки. Именно смесените се запазват за плододаване при прасковата. В зависимост от тяхната дължина, която са развили през вегетацията при зимните резитби се прави по-дълга или по-къса резитба, обяснява доц. Сотиров.

По думите му още тогава може да се планира, да се регулира плододобива при прасковата. А тя се реже последна последна при зимните резитби от всички овощни видове, защото е най-чувствителна при пролетни мразове и първа, заедно с кайсията, излиза от дълбокия покой. 

„Изчаквате да преминат тези опасности, защото, ако има измръзване на цветни пъпки, то тогава ще направите по-дълга резитба – ще оставите по-дълги смесени клонки. А всички тези цветни клонки, майските торбички.., те не са ви нужни при прасковеното дърво, докато например при черешата те са най-ценни”, съветва експертът.

доц. д-р Димитър Сотиров: Има данни, че върху едно дърво могат да се образуват между 20 000 и 40 000 цвята. Доказано е с научни експерименти, че ако 20-25% от цветовете задържат плод, е напълно достатъчно.

По време на семинара той демонстрира и основните методи на летните резитби в прасковени насаждения, като излага най-важните предпоставки за предприемане на резитбата и какви са подходящите срокове за извършването им. 

Демонстрацията от видеото е заснета в прасковеното насаждение на земеделски стопанин – клиент на НССЗ – Сливен. Вижте повече във видеото.