Пазарът на семена в България е жесток и Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево  изпитва известни трудности, но тази година се очаква те да бъдат преодолени и 2018 г. да бъде много успешна.
 
 
Това стана ясно от интервю на доц. Илия Илиев, директор на института, за Радио „Фокус“ – Варна. В момента учените предлагат на пазара ограничени количества семена от пролетни култури. Това са 3-4 сорта фасул, основно с изправен храст – „Устрем“, „Блян“. 
 
„На изложението „Борса за семена и посадъчен материал“ представихме и един нов сорт – „Скития“, но от него още не предлагаме семена. Тази година ще ги произведем и догодина по това време ще има“, казва доц. Илиев.
 
Предлага се също леща „Илина“. Семената са в ограничени количества - по 2-3 тона от отделните сортове. Стойността им е около два пъти цената на стоковата продукция. При лещата има малко поскъпване спрямо 2017 г. Тя ще струва над 4.00 лв./кг без ДДС. 
 
 
 
Фасул базови семена ще се продават по 6.00 лв. без ДДС килограма. Институтът постоянно подава сортове за изпитване в Държавна сортова комисия. Последно е внесен сортът фасул с изправен храст „Скития“, който залага чушките на 20 см височина от почвата и дава възможност да се прибира посева директно с комбайн.
 
„Предлагаме също ограничени количества семена слънчоглед, сорт „Фаворит“ за 8.00 лв., „Сан Лука“ – на 10.00 лв./кг“, отбеляза доц. Илиев.
 
Стопаните могат да разчитат и на родителски линии за семепроизводни посеви на слънчоглед - на договорни начала. Цената е 130 лв. на килограм.
 
„Нашите семена продължават да бъдат търсени. Имахме известно изоставане в предлагането на Клиърфийлд слънчоглед. Но тази година произведохме за института, за собствена консумация 1 900 кг от нов наш хибрид“, каза директорът на института.
 
Тази година ще бъде произведен за следващата година сулфоустойчив хибрид. Тези семена са все още в изпитване и засега няма да се предлагат на пазара.
 
 
 
„Те ще бъдат за собствена консумация. Първо ще ги проверим при нас и след това ще ги предложим. А иначе нашите семена не може да се каже, че са по-скъпи. Напротив, даже ще бъдат значително по-евтини от западните фирми. Говоря за Клиърфийлд семена за хибриди слънчоглед“, обясни доц. Илиев.
 
Учените имат партньори в Турция за реализацията на посевен материал от зърнено-житни култури. Там пазарът се развива и продажбите на български семена се увеличават. Има сделки и в Гърция.
 
 
Трудностите на изследователите край Генерал Тошево са свързани с финансирането на института. Надеждите са с промените в Закона за Селскостопанската академия те да бъдат преодолени.
 
„Очакваме да бъде дадена автономност на бюджета на Академията и съответно да получим държавна субсидия и собствените приходи да остават при нас. Миналата година направихме сериозни инвестиции за закупуване на техника. Тази година още в самото начало работим в същата посока. Като се инвестира в едно производство трябва да има резултати“, подчерта доц. Илиев.