Много добра реколта от грозде и добиви с висока захарност се очаква през тази година, според лозари от област Велико Търново. Лозарят Иван Вълчев от Лясковец, цитиран от Север.бг, казва, че гроздето вече започва да зрее и има много добра захарност- 18%. „До края на месеца, когато започнем да берем, процентите ще станат повече. Очакваме около 25%. Времето е хубаво и топло, това спомага, а процентът на захарност се вдига с всеки ден. Миналата година захарността на "Шардонето" бе 25,7% ", посочва Вълчев. Той отглежда на площ от 800 дка само "Шардоне” и "Каберне”. Лозарят очаква около 620 кг/ дка за масивите с "Шардоне" и около 500 кг/дка от тези с "Каберне". Има сключени договори с контрагенти за износ на продукцията си.

 


Въпреки ниските изкупни цени няма да съм на загуба тази година и ще покрия разходите си, казва лозарят. И посочва, че обикновено финансова стабилност, заради добивите, има през година. Вълчев има изготвен проект за направа на собствена изба в стопанството, като така би затворил цикъла на производство, но заради икономическата криза той е стопиран от четири години.
Проблем в сектора си остават ниските изкупни цени на гроздето от около 65-70 ст/кг, казват производители от региона. С по-високи цени всяка година са и препаратите и торовете, остава невъзстановен и акцизът на горивата. Лозарите получават субсидии по 23 лв/дка и повечето разходи са за тяхна сметка.

 


И според директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев тази година е благодатна за сектора с големи добиви и с високо качество на гроздето. Пред БНР Коев сподели: "От това можем да направим извода, че ще направим и добри вина, които трябва да намерят реализация. Миналата година имахме с 11% по-слаба реколта от 2011 година. Сега добивът ще се повиши с 30% плюс количеството грозде, което ще се прибере от новозасадени лозя, които тази година за първи път дава плод. Прогнозите са за около 240-250 хиляди тона грозде, които ще бъдат преработени във винарските предприятия в страната. Само пазарът може да регулира цените. Но когато има грозде с високо качество, висока е и договорната цена. Който отглежда хубаво грозде, ще се радва и на добра цена".

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!