Зърнопроизводители от монтанския край поискаха рекордните 1000 лв. за тон слънчоглед. "Това са максимални искания и на тази цена никой не купува", коментира Борис Ангелов, управител на клона на Софийската стокова борса в Монтана.

Той обясни, че сега има търсене за закупуване на слънчоглед на цена от 850 до 910 лв. "Има едно стоене на пазара в Северозападния регион – слънчоглед има, но сделки няма. Очаква се раздвижване да се получи съвсем скоро", прогнозира още Ангелов.

Изкупната цена на слънчогледа след прибирането му в края на месец август е била 550 до 600 лв. Почти двойното повишаване на цената след половин година не е нещо необичайно, случвало се и преди, смята експертът. Той посочи, че идва летният период, когато произведеното вече олио не може да се съхранява дълго време и трябва да се пласира. За това той лично не очаква вдигане на цените, предаде Фокус.

"Търсене на слънчоглед винаги има и от страни от ЕС, и от други страни. Слънчогледът се търси заради биодизела и заради олиото. В ЕС има голямо количество олио и то трябва да бъде пласирано до настъпването на топлото време. Така че очаквам и внос на олио на ниски цени, което ще балансира и българския пазар", каза Борис Ангелов.