Земеделските производители трябва да са спокойни, защото до края на месец май Наредба 26 вече ще бъде факт. Това заяви категорично министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде Фермер.БГ.

 

Греков отново подчерта, че МЗХ продължава политиката са по облекчаване на достъпа до пазари на малките земеделски производители и че поредната важна стъпка в тази насока е приемането на промените в Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

 

„Земеделските стопани вече ще могат да продават продукцията си не само в административна област, в която е разположен животновъдният им обект, а и в съседна. Освен това се увеличават количествата сурово козе, овче и биволско мляко, което може да се предлага на пазара“, посочи още министър Греков.

 

Припомняме, че според промените в Наредба 26, приети от ЕК, при стопаните с до 50 животни количеството се вдига от 35% на 60% от месечния млеконадой в период на лактация, а при 50-100 животни от 30% на 50%. За над 100 животни от 20% на 40% от месечния млеконадой в период на лактация.

 

Увеличава се и количеството на останалите храни, попадащи в наредбата, както следва: яйца от 500 бр. на 1000 бр. седмично, прясна и охладена морска и сладководна риба от 2000 кг на 5000 кг годишно. В Наредбата са разписани текстове за мобилна мандра, в която могат да се преработват само козе, овче и биволско мляко. В обхвата на наредбата са включени и пчелни продукти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!