Най-добрият начин фермерите да са успешни, е да имат възможност да сравняват техника, методи и идеи. Това каза за Фермер.БГ Щефан Кресе, който е генерален мениджър на IFWexpo Heidelberg GmbH – един от организаторите на „Международните дни на полето“.
 
 
Съвместно с DLG България, дъщерно дружество на DLG International (Германското земеделско дружество) и Аграрния университет в Пловдив, с IFWexpo ще проведе за първи път в България световно известното изложение на DLG. 
 
„Ние вярваме в България иначе нямаше да дойдем тук. Открихме много добри условия тук, особено в сътрудничеството с Аграрен университет Пловдив, а след това намерихме много добър екип от експерти в областта на растениевъдството“, каза Щефан Кресе. 
Той разказа какво предстои в дните между 5 и 7 юни на опитното поле на университета край Пловдив. 
 
„Огромен паркинг, палатки, балони, знамена и стотици хора, които ще видят на една място почти всички култури, които се отглеждат в България – от различните фирми, които произвеждат и продават семена, торове и препарати. Така ще могат да се видят разликите и ще могат да направят сравнение“, обясни Кресе. 
По време на изложението ще бъдат направени демонстрации на земеделска техника на самото поле – ще се покаже пръскане, сеитба и почвообработка. 
 
„Това е много атрактивно за фермерите. Те могат да направят сравнение, да питат, да пипат и да наблюдават. Концепцията на „Международните дни на полето“ е концепцията на бъдещето. Прави се в много страни и беше въпрос на време да дойдем и в България“, каза Щефан Кресе. 
 
По думите му целта е да се помогне в обмяната на знания, показването на нови и полезни за фермерите методи на отглеждане на растения 
„Така ще дадем на фермерите възможност да стават по-добри в работата си и да бъдат успешни. А те могат да бъдат успешни, ако могат да използват модерни машини, семена, иновации и най-добрият начин за това е като правят сравнение“, коментира Кресе.  
 
 
Според него през последните години се наблюдава сериозно и положително развитие на българското селско стопанство. 
„Стъпка по стъпка то започва да става по-важно за нас, за нашите производители и за компаниите, които имат интереси в тази сфера. Това се усеща и мога да кажа, че членството на България в Европейския съюз й дава добра възможност да развива своето селско стопанство“, отбеляза специалистът  и добави: 
 
„В България има доста на брой големи стопанства, но в същото време нараства броят на семейните ферми. Те вече имат добри възможности – да купуват модерна техника, нова техника и нововъведения. И вече не е като преди десетина години, когато се купуваше повече употребявана техника или се използваха само стари машини. Така че модернизацията е в ход в България“.