Земеделската практика в реално време и в реални условия. Това показаха на посетителите организаторите на Международните дни на полето – България 2018, които се проведоха от 5 до 7 юни на полетата на Аграрен университет Пловдив. 
 
 
Чувам само суперлативи, че много добре изглежда полето, че е много добре устроено, че добре са позиционирани всички сектори, които сме организирали. Интересни са им демонстрациите, интересни са им живите култури, като ечемик, пшеница,  разказа за Фермер.БГ изпълнителният директор на DLG България Йордан Йорданов. 
 
 
„Като всяко ново нещо, започваме трудно, но с помощта на Аграрен университет Пловдив в лицето на проф. Янчева и DLG специалистите, които ни помогнаха за подготовката, мисля, че успяхме да създадем едно добре организирано поле. И посетителите, и всички фирми, участници виждат, че наистина е направено нещо, което наподобява стандарта на DLG в Германия и навсякъде, където се правят такива международни дни на полето“, добави Йорданов. 
 
От своя страна проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет Пловдив заяви, че за нея и за университета е престиж, че участват в създаването на такъв формат за първи път в България. 
 
 
„Много от студентите участваха в създаването на посевите, в обработката, в цялостната организация. Те се включваха активно и за тях това е един допълнителен опит и практика“, каза проф. Янчева.  
 
 
Дори преминалата през полето дни преди изложението страховита буря даде възможност на посетителите да направят оценка и сравнение, което иначе би предизвикало само негативни емоции у един фермер.
 
„Едни от сортовете са долу на земята, а други са прави. Самата фирма на място може да обясни защо този сорт е устойчив на това, а другия - не. Така че, това са все полезни неща за един фермер“, отбеляза Йордан Йорданов.
По време на Международните дни на полето – България 2018 бяха представени редица семинари за почвен профил, растителна защита и демонстрации на селскостопанска техника в реални условия. 
 
 
„Семинарите са на теми, които помагат на фермера да се ориентира за дадени негови въпроси, за които среща трудности при обработката, създаването на културите. Те са с образователна цел и са много полезни. Специално за демонстрациите бих казал, че фирмите участват с техника, която е позната, но има подобрения, които за фермера са нещо ново и полезно“, посочи Йордан Йорданов. 
 
 
Земеделски производители посочиха пред Фермер.БГ, който е генерален медиен партньор на събитието, че този формат наистина е полезен и дава практически насоки на реални проблеми, които се срещат на полето.