От днес, 26-ти януари се очаква да започне изплащането на субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). За това увериха през миналата седмица от ръководството на Земеделското министерство.
 
Очаква се субсидията за декар да е 27 лв. При субсидията има намаляване спрямо м.г. - от 30 лв. на 27 лв. за декар. Причината е, че заявените площи за подпомагане са 3,845 млн. хектара, а сме защитили пред ЕК подпомагане на 3, 492 млн. хектара. Увеличената площ, за която се иска субсидия, налага една редукция от около 10% на субсидията за декар.
 
С това плащане през януари няма да бъдат платени субсидии за парцели, при които има застъпвания, т.е. поне двама фермери претендират, че са ги обработвали миналата година. Няма да бъдат платени преразпределителните плащания – това е нова схема, която стартира за първи път и дава допълнителни средства за първите 300 декара, обработвани от фермерите. Плащания по жалби на земеделските производители също няма как да се платят през януари.
 
В края на март - началото на април, ще се направи доплащане около 150 млн. лв. Преразпределителното плащане за първите 300 дка се очаква да е по 12,38 лв. за декар. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!