Днес почитат паметта на загиналите земеделци в бунтовете преди 113 г.

 

В местността Грекова могила край Дуранкулак, от 10 часа ще се проведе възпоменталена церемония за паметта на загиналите земеделци в бунтовете през 1900 г..

 

Кметове, общински съветници, действащи и военни от резерва ще поднесат венци на паметника на майката на могилата на падналите жертви. Преподаватели, ученици и граждани също ще отдадат почит пред монумента.


В организираната автоколона от Каварна до Дуранкулак освен добруджанци ще се включат земеделци и съмишленици от областите Варна, Сливен, Ямбол, Бургас и Плевен. В 11.00 ч ще се проведе поклонение пред паметника в центъра на с.Дуранкулак.


Присъстващите ще си спомнят смелостта на земеделците преди повече от един век да се вдигнат срещу данъчната политика на правителството, да го принудят да отмени неприемливия данък, а по-късно – и да падне от власт. Саможертвата на загиналите преди 113 г. край Дуранкулак селски труженици повелява отговорност и задружност пред съвременниците и следващите поколения на България за създаване и отстояване на по-добро и достойно бъдеще на страната в обединена Европа.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!