При изключителен интерес започна заседанието на Парламентарната комисия по земеделие и храни в Народното събрание, предаде репортер на Фермер.БГ. Залата е препълнена - присъстват представители на браншовите организации от всички сектори. 

 

13:30 ч

След откриването на заседанието на Комисията, министърът в оставка Димитър Греков представи Концепцията за директни плащания 2015-2020 на Министерството на земеделието и храните. Това е вторият вариант на Концепцията, за който от МЗХ обявиха, че е съобразен с направените от неправителствения сектор предложения.

 

13:40 ч

Със схемата за малките стопанства няма да върнете хората на село. Те ще останат в града и оттук ще чертаят. Настояваме в Концепцията да влязат всички предложения, които бяха направени от асоциациите по време на работните заседания. Това заяви Радослав Христов от НАЗ.

 

13.50 ч.

Активен фермер трябва да е разписан като дефиниция така, че не само да има категорично изискване за регистрация като земеделски производител, а и да има изискване този земеделец да декларира налична или наета техника, което гарантира, че той ще работи реално. Това заяви Димитър Зоров.

 

14:00 ч
Зоров беше категорично против схемата за малките стопанства, защото – според него – се създава неконкурентна среда, което е от полза на всеки друг, но не и на малките земеделски производители.

 

14:05 ч

85% от земята е в дребните стопани. Истината е, че по-голямата част от директните субсидии отиват за ренти. Затова е много важно да се знае точно колко ще е СЕПП. Ние никога няма да стигнем колегите от другите европейски страни, категоричен беше Димитър Зоров.

 

14:15 ч

Не може в последните 3 дни да решаваме подпомагането на българското селско стопанство за следващите 6 години. Около това мнение се обединиха представителите на браншовите организации от агросектора.

 

14:17 ч

Субсидиите в секторите Животновъдство и Плодове и зеленчуци скараха браншовите организации от двата сектора. Всеки от тях настоя за по-високо финансиране.

 

14:20 ч

Малките стопанства трябва да отговарят на определени изисквания. Светла Бъчварова настоя да бъде разписано по-точно колко се предвижда да са тези малки стопанства, които да работят на светло. Около 48 000 се очаква да имат интерес да влязат в схемата, както и около 67 000 земеделски производители, които имат от 0.5 до 1 ха, отговориха на питането на проф. Бъчварова от МЗХ.

 

14:23 ч

Не скачайте против малките стопанства – те са много важни, заяви Явор Гечев. Той предупреди, че схема за малките стопани трябва да има, но самият той има определени резеврви. Необходимо е да има ясно определени правила по схемата, заяви Гечев. Той предложи включването на допълнителни гаранции, за да няма изкуствено раздробяване на стопанствата.

 

14:30 ч
Не виждам опорите, върху които ще се крепи българското земеделие в бъдеще – конкурентоспособност, жизненост, работа на светло, просперитет. Няма цели в тази Концепция, заяви Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ. Той припомни, че НАЗ е против схемата за малки стопанства по начина, по който е замислена. Вукодинов изказа съмнение, че ако схемата бъде приета, още в следващата година броят на уж дребните земеделски стопанства ще нарасне в пъти.

 

14:29

Въпроси, свързани с референтните дати, с контрола на всяка от мерките, както и с общата цел на Концепцията задаваха представителите на браншовите организации към членовете на Комисията.

 

14:33 ч

Да се отрегулират недоразуменията между животновъди и зеленчукопроизводители чрез национални доплащания – за това настоя Николай Кръстанов, член на УС на Националната овцевъдна асоциация.

 

15:10 ч.

Браншовите организации отново поставиха въпроса за това, че дори не са видели анализ на ПРСР 2007-2013 г. Всички се обединиха около мнението, че няма място за кавги, защото от приетите сега документи. И докато споровете се разгорещяваха, беше обявен край на заседанието на Комисията по земеделие. Като финал на браншовите организации беше заявено, че утре, 30 юли, в 10 ч.започва заседание на Министерски съвет, на което Концепцията ще бъде гледана и приета, „за да се спасят поне доплащанията към аграрния бранш“. Недоволството на браншовите организации от поредния безсмислен дебат, беше парирано от заявление, че Концепцията е добра.

 

ОЧАКВАЙТЕ МНЕНИЯ И КОМЕНТАРИ ПО–КЪСНО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ!

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!