Oсигуряването на директни плащания ще бъде силен политически сигнал за подкрепа и признание на ключовата роля на сектора на пчеларството. Това заяви българскиятевродепутата, член на комисията по земеделие Мария Габриел в рамките на конференцията "Да запазим пчелите".

Форумът се проведе в сряда в Европейския парламент и беше организиран от Гастон Франко, член на ЕП, като част от Европейската седмица на пчелите и опрашването. Събитието беше посветено на биоразнообразието и здравето на пчелите.

Българският евродепутат, член на Комисията по земеделие на ЕП, Мария Габриел беше председател на втория панел. Откривайки дебата тя обърна внимание на връзката между глобалните действия, европейската стратегия и националните програми за пчеларския сектор. Tя засегна необходимостта от научни изследвания, но наблегна на ролята на Европейския парламент при взимането на конкретни решения.

"Резултат от общите ни действия е забраната, обявена на 24 май от Европейската комисия, на трите неоникотиноида - клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд.Чрез това решение на ЕК показахме, че всички заедно - пчелари и институции - постигаме резултати, когато сме обединени", заяви евродепутатът.

По отношение на биоразнообразието Габриел наблегна на нуждата от идентифициране на добри практики за неговото запазване, трудностите, които съществуват на национално ниво и общите действия и стратегии за развитие както на европейско, така и на световно ниво. 

В същото време българският евродепутат привлече вниманието върху възможността за отпускане на директни плащания за пчеларския сектор."Европейският парламент изрази своята подкрепа като прие поправка, чрез която настоява за директна субсидия на пчелно семейство. В момента протичат тристранните преговори по ОСП.  За това бих искала да подчертая, че осигуряването на директни плащания ще бъде силен политически сигнал за подкрепа и признание на ключовата роля на сектора на пчеларството".

В последвалата дискусия експерти от Румъния, Франция и Норвегия представиха състоянието на сектора пчеларство в техните страни. Въпросите от страна на участниците в конференцията бяха насочени към необходимостта от популяризиране на досега съществуващите мерки и силна подкрепа от страна на европейските институции.

Сред основните участници бяха евродепутатите Мария Габриел,  Ксаба Табажди, Луиш Мануел Капулас Сантос, както и Етиен Бонбон,заместник-председател на Световната организация по здравеопазване на животните и Ерик Пуделе от името на Европейската комисия.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!