Фонд „Земеделие" управлява повече средства, отколкото всички 7 оперативни програми, отбеляза бившият му изпълнителен директор Димитър Тадаръков, като подчерта, че който е предложил Калина Илиева за поста, трябва да поеме политическата отговорност. Според него Калина Илиева е била назначена за секретарка или помощничка на бившия заместник-министър Костадин Паликарски, като през тях е минавала връзката с ОЛАФ.



Връщайки се към спомените си, Тадаръков разказа, че в края на 2007 г. се обявил конкурс за назначаването на младши експерти и експерти, които да бъдат обучени по програма „САПАРД". „Около 845 души си подадоха молбите. От тях 420-430 души бяха одобрени при първото сито и Илиева беше между одобрените. Бях пуснал заповед, както при всички конкурси, за комисия начело със заместник-изпълнителен директор и директор „Човешки ресурси", който е проверил документите. Тя е била класирана сред първите 40, тъй като е била сред онези 5-6 души, завършили в чужбина, а ние търсим такива хора. Имала е бележка за легализиране на документите", каза Тадаръков. Той обясни, че за назначаването изпитът протича в 3 части - за владеене на език (писмено и устно), компютърна грамотност и изпит пред комисия по програмата „САПАРД" и програмата за развитието селските райони. „При мен имаше 3 подписа на всичко това, което е минало. Доколкото си спомням, тя отговаряше на ниво „младши експерт" и като такава бе назначена. За това ниво не трябва да си подготвен изцяло за темата. След това с другите младши експерти посещаваха курсове и семинари в различни български градове", обясни той.

 
Бившият шеф на ДФЗ допълни още, че докато е оглавявал фонда, цялата комуникация с ОЛАФ, МВР и прокуратура е минавала през него. „Винаги в България трябваше да има писмена информация за какво информираме Европа. За вътрешни нарушения без злоупотреби не сме ги пращали в Европа, решавахме си ги тук", посочи той, отричайки някой да му се е обаждал по телефона и да ходатайства за Калина Илиева. „Аз не бях партиен кадър, отидох там като професионалист", обоснова се той.



Отваряйки закона и устава на ДФ „Земеделие", ще видите, че кандидатурата за директор трябва да отиде до премиера и той да подпише, обясни Тадаръков. „След това трябва да бъде одобрен от Управителния съвет, в който има 5 министри, включително този на земеделието. Всички те са гласували за това. Предложението е на министъра, на председателя на Управителния съвет. Препоръчително е кандидатът да има професионални качества, да ползва чужди езици, да е в системата. Върнете се обаче назад 10 г. и ще видите, че няма човек със стаж 1,5 години да е управлявал фонда", посочи той.


Надявам, се, че няма да има спрени проекти, каза Тадаръков. „Няма нарушение на закона при назначаването й. Но тя спря парите по едни програми, които в момента бенефициентите си търсят чрез съда. Първите 25 дела в Страсбург, доколкото знам, вече са спечелени и всичко това е на гърба на българския данъкоплатец", завърши Тадаръков.

 

 

Димитър Тадаръков сред основоположниците на проекта АБВ на Първанов