Средствата за изхранване на животни по схемата за държавна помощ de minimis за 2014 година ще бъдат изплатени на българските животновъди най-късно до май – юни. Това съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Фермер.БГ.

Средствата са в размер на 11 милиона лева.

По схемата за хуманно отношение към свине и птици българските производители ще получат 40 млн. лв. до 15 май, каза още министър Греков.

По държавната схема за защита от болести по овощните култури са изплатени около 500 000 лв. за зимни пръскания, останалите средства ще се изплатят до края на пролетта.

"Отдавна се чака и държавна помощ за производство на висококачествени семена, защото така ще запазим българската наука и да помогнем на българските семепроизводители", коментира министър Греков. Той уточни, че аграрните институти и семепроизводителите на висококачествени семена ще получат финансова помощ в размер на 500 000 лв.

Развъдните асоциации също ще бъдат финансирани с 2 млн. лв. за подобряване на генетичните ресурси и водене на родословна книга. Министър Греков изтъкна, че са завишени значително и средствата, предвидени за застраховане в агросектора - на стопаните ще бъдат отпуснати 10 000 лв. до 15 декември 2014 г.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!