Разплащателната агенция в Държавен фонд „Земеделие” ще преведе днес по сметките на около 2600 земеделски производители европейските субсидии за обработваема площ за миналата година, съобщи за Агенция „Фокус” зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. Става дума за около общо 30 млн. лв., изплащането на които беше договорено със споразумение между Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ), със съдействието на министър-председателя Сергей Станишев на 30 февруари. Стопаните най-вероятно ще получат по сметките си сумите утре, уточни Бъчварова.

Фермерите, които ще получат средствата, не са декларирали мери, ливади и пасища и са с дребни пропуски в заявленията си. Те са били обработени през януари от Техническия инспекторат на РА. От утре трябва да започне вкарването в системата за технологична обработка на заявленията на тези фермери, които имат под 10 % мери, ливади и пасища от общо заявената си площ. Става дума за около 5000 земеделски производители, които ще получат общо между 50 и 65 млн. лв., съобщи зам.-министърът. По думите й се предполага, че те ще получат субсидиите си на 23 февруари.

Най-последни ще бъдат обработени заявленията на фермерите с най-много декларирани мери, ливади и пасища и в момента текат проверки за тяхната достоверност. Трябва да бъдат проверени и около 200 заявления с дублирани площи, които изискват повече време за проверка. За тях е необходима и арбитражна комисия, която да уточни кой е ползвателя на площите.

Според Светла Бъчварова проверките на заявленията и площите са се забавили заради продължителните проверки на площите, декларирани за субсидиране от 2007 г. „Там имаше един убийствен Код 6, който се проверяваше до септември 2008 г. За тези земеделски производители Техническият инспекторат трябваше да направи подробни разчети и да ги провери”, каза тя.