Какъв е остатъкът по COVID помощта и какви са възможностите за използването му? Този въпрос бе повдигнат на първото заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание за новата година. Депутати създадоха усещане, че огромни суми с пари просто стоят някъде и не се използват, вместо да се разпределят като помощ за фермерите. 

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

Тъй като служебният министър на земеделието и неговият екип не дадоха отговор на този въпрос, попитахме Държавен фонд “Земеделие” и отговорът, макар и кратък, е показателен за няколко неща. 

Бюджетът по помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19 за 2022 г. е
143 500 000 лв. От него усвоени са 143 463 861 лв. Остатъкът е в размер на 36 139 лв. Подпомогнати са 26 674 земеделски стопани
”, посочиха от Фонда в отговора си до Агри.БГ.

Какво ни казва това? 

- Парите са усвоени почти напълно. 
- Партиите са в предизборна игра. Отново. 

Смятаме, че задаването на въпроси е важно, но с цел получаване на отговори.

Когато се внася нарпеженение с “изразяване на притеснение” относно тези милиони - които се оказаха разплатени, както стана по време на заседанието, е очевидно създаване на излишни емоции сред фермерите, които очакват държавата да им помогне в трудните времена и се надяват на всеки лев, който може да компенсира загубите им, вследствие на COVID пандемията, войната в Украйна и всички последвали от тези две кризи негативи. 

Очаква се да стане ясно какви ще са възможностите за подпомагане през 2023-а, но това ще стане ясно след като в Брюксел решат докога ще се прилага рамката и какви ще са бюджетите, които държавите членки могат да отделят. 

Дотогава фермеите е хубаво да имат едно наум, когато политическите дуели им се представят за загриженост, а всъщност са опит за дивиденти.