Утре, 11 март, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще преведе на земеделските производители средствата по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2021. Това обяви изпълнителният директор на Разплащателната агенция Николай Каварджиклиев по време на среща с браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Каварджиклиев увери стопаните, че институцията работи на пълни обороти и няма да има забавяне на плащанията по нито една схема или мярка, която Фонда администрира.

Индикативният график за директните плащания за Кампания 2021 е публикуван на сайта на институцията, а до края на юни земеделските производители ще получат плащания за почти 1 млрд. лева.

Вижте ставките

По време на срещата, която се състоя в ДФЗ, браншовите асоциации обсъдиха с ръководството на Фонда проблемите, пред които е изправен сектора днес.

„Въпреки, че поех ръководството на институцията преди дни, Ви уверявам, че съм наясно с Вашите затруднения, които не са малко. Като се започне от пандемията от Ковид-19 и се стигне до напрежението, следствие на войната между Русия и Украйна, на които сме свидетели през последните две седмици. Редом с тях са повишаващите се цени на енергоносителите, на горива, торове, препарати за растителна защита, както и трудностите, свързани с осигуряване на работна ръка“, каза Николай  Каварджиклиев.

Той заяви, че институцията ще работи максимално прозрачно, в подкрепа и в партньорство с българските земеделски производители и агробизнеса.