В тези два или три месеца ще работя за България и за българското земеделие. Това заяви проф. Христо Бозуков по време на официалната церемония по встъпването му в длъжност на служебен министър на земеделието и храните. 
 
 
„Като председател на Селскостопанската академия и директор на Института по тютюна, винаги съм се разграничавал от партийни пристрастия. За мен, моята партия е била тютюнопроизводството, а от сега нататък и земеделието“, посочи проф.Бозукови и обеща да използва като коректив във взимането на решенията си мнението на българските земеделски производители
 
 
От своя страна досегашният министър Десислава Танева пожела на своя колега да продължи политиките, водени досега от повереното й доскоро ведомство и обърна внимание върху приоритетите, по които е необходимо да се следват тези политики. 
 
„Единствената посока, секторът да става прозрачен, единственият вариант субективният елемент, който води до корупция да се елиминира - това е електронното управление на администрирането в земеделието.
Изграждането на електронното правителство е най-решителната крачка, към това да намалим корупционният натиск“, заяви Танева. 
 
В словото си тя благодари на хората, с които е работила и пожела спокойно управление на проф. Бозуков. 
 
 
От бранша
 
Венцислав Върабанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ):
Важно е да няма резки движения, които да сменят посоката на управление. Също така не бива да се допуска демотивация на администрацията, защото в момента попадаме в едно важно време и фермерите очакват своите субсидии, които да бъдат изплатени навреме. Ние сме поискали среща с него и не ни остава нищо друго освен да му пожелаем успех.
 
Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ):
Надяваме се служебният министър да продължи конструктивния диалог с бранша. Също така се надяваме и на устойчивост на започнатите вече процеси и спокойствие на административно ниво. Дано да се спестят т.нар. "политически чистки" в министерството.
 
Диан Тодоров, председател на Асоциация за развъждане на млечните породи кози (АРМПК):
Надяваме се служебният министър да комуникира с бранша и да се вслушва в проблемите му, защото до момента просто ни се съобщаваха вече взетите решения, а дискусия трябва да има.
 
Биография
 
Проф. д-р Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 г.
 
 
 
Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със  специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация – „Растителнозащитни технологии при полските култури”.
 
От 1985 г. е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия - Пловдив, а от 1986 год. след спечелен конкурс е назначен за  научен сътрудник III ст. по растителна защита. От 1989 г. е научен сътрудник II ст., а от 1993 г. - научен сътрудник I ст.
 
През 1999  г. защитава научна и образователна степен „доктор по фитопатология”, а от 2003 г. - му е присъдено от ВАК научно звание "Старши научен сътрудник втора степен" (доцент) по научна специалност "Растителна защита". От 19 ноември 2014 г. е  назначен на академичната длъжност „професор“.
 
От 2002 г. насам е бил назначаван на  длъжностите ръководител отдел „Агротехника и растителна защита”, главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив.
 
От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия в София.
 
Председател e на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България.