Министерството на земеделието не може да спира субсидии заради отравянето на пчели. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева за БНТ.

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

И преди от ведомството са опитвали да прилагат регулация за спиране на субсидии, но не са успявали, поясни тя. Основният пакет директни плащания от близо 800 млн. евро годишно за земя в добро земеделско състояние и 13% от този пакет за обвързана подкрепа, която включва и глави животни, се разпределят по европейска регулаторна рамка. Това е причината България да не може да взима такива решения.

Тази година сигналите за отравяния на пчели са 3-4 пъти по-малко от предишни години по същото време, допълни още Министърът. По случая от Плевенско, при който бяха изтровени 1/3 от пчелните семейства в областта според местния пчеларски съюз, тече подробна проверка. Взимат се проби от от почви, растения и пчелини. Когато излязат всички проби и резултати, те ще бъдат обявени публично, обеща Танева.

Министърът коментира и новината за писмо от Европейската комисия, свързано с новото Постановление 70 на Министерски съвет, което задължава веригите да продават хранителни стоки от местни производители. 

"Ние ще отговорим, че постановлението не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория храни в обекта. Ще отговорим обосновано в необходимия срок и ще защитаваме нашата теза в дух на конструктивност и солидарност", обяви Десислава Танева.

Тя отрече в документа да има поставени квоти за продажба на български продукти. Според нея вътре е разписан само принцип за възможност за достъп на местните производители в търговските обекти. Брюксел реагира вследствие на оплакване от писмо от България и това е стандартна процедура - България да получи въпроси, за да защити регулацията. Това не се случва за първи път, твърди Десислава Танева.

За млечните продукти има спорни моменти, призна Министърът. Затова от Министерството са разговаряли с всички заинтересовани страни и в момента мярката е в процедура на промяна. Условията в постановлението млечните храни да са от 100% сурово мляко касае само традиционни български артикули и квотата е само за тях, което представлява национална регулация, обясни Танева.

"Ние не ограничаваме и не сме сложили процент за нито една стока, от който и да е производител, от която и да е страна. Поискахме възможност местните производители да предложат своята стока по начин, по който търговците преценят заради карантината и КПП-та. Ако искат, могат да предложат пармезан на 90% от площите си, няма ограничение за това", обясни Министърът.

По отношение на оранжерийното производство и рибарския сектор е започнала комуникация с търговските вериги, които са били недостъпни за тях до преди месец и има вече сключени споразумения, допълни тя. Производителите на череши все още нямат разговори с търговските вериги, а в неделя започна брането на първата реколта ранни череши край Перущица.

В момента са приети всички възможни мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа на земеделците до трудов ресурс, каза още Десислава Танева. Хората, които са съкратени, безработни и получават обезщетение, могат да бъдат наети не само на еднодневни трудови договори, а дори за по-голям срок, докато извършат необходимите дейности. Това важи и трайно безработните на социални помощи. Прибирането на реколтата ще се счита за обществено полезен труд.