Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив, каза председателят на Комисията по земеделие в Парламента Десислава Танева в Сливен. 

Четете още: Високо напрежение: Протестиращите организации канят министър-председателя на протеста в София, той ги нарече терористи

 

Според нея  промяната в позицията без дебат със сектора не е имало до какво друго да доведе, освен до протести. "Това е сектор, който носи значителен процент от брутния вътрешен продукт на страната, сектор, който направи така, че българската земя да се работи, генерира достатъчно доходи и заетост", допълни Танева и напомни, че всяка власт дължи на тези хора уважение, предаде БТА. 

Десислава Танева: Дебатът по темата, състоял се в петък в парламента, е срамен и показва липса на компетентност. Изложихме се пред пет държави членки, с които се борим една година, коментира тя. Полша, която емоционално е най-подкрепяща Украйна, си устоя позицията за тази забрана.

На въпрос дали след отпадането на забраната ще се понижи цената на хляба, Танева отговори, че такива твърдения са елементарен популизъм и подценяване на обществото. "Пазарът на суровините и този на храните са абсолютно различни пазари", посочи тя.

"Подобно изказване е крайно неподходящо за един държавник, трябва извинение", коментира Танева изказването на премиера Дянков, че земеделците са терористи. 

"Никой не е сплотявал така бранша, както сегашното правителство, смята още Танева. Те го приемат като израз на тяхното незачитане и неглижиране. На протестите ще участват и хора от други сектори, даже такива, които искаха забраната да падне. Те не могат да приемат такова отношение на властта към сектора", каза още Танева, според която грешките, които правят управляващите, ще увеличат протестите.