"Чакаме нотификация от Брюксел и пускаме 50 млн.лв на птицевъдите и свиневъдите." Това заяви Десислава Танева, Председател на Парламентарната комисия по земеделие и депутат от Сливен. Според Танева тези средства са гласувани в бюджета, има ги по сметките на Държавен Фонд „Земеделие" и в момента, в който бъде получена нотификацията, което се очаква да стане до три месеца, ще бъдат изплатени за първи път, за първа година като държавна помощ, на птицевъди и свиневъди. Критериите за изплащане ще бъдат свързани с изпълнението на изискванията за хуманно отношение към животните", допълни Десислава Танева.

 

Втората изпратена нотификация за държавна помощ е за подпомагане на зеленчукопроизводителите в размер на 25 млн. лв. Тя ще бъде изплащана съгласно качеството на произведената продукция, което ще се удостоверява с фактурите за продадена продукция и съответните сертификати за качество. Председателят на комисията по земеделие и гори към Народното събрание се надява България да получи нотификации до три месеца и за двете държавни помощи, които ще се прилагат за първи път в сектор Земеделие.

 

Десислава Танева заяви още, че неизплатените по-малко от 1 % от директните плащания, ще бъдат извършени в края на месец април. "Това са стопани и бенефициенти с малко по-сложни казуси по отношение застъпванията на площи. Трябва да се изчистят тези застъпвания и да се определи правното основание, на което се ползва и обработва земята", каза Танева и заяви, че все пак кракния срок е 30-и Юни.

 

„Може би сред най-интересните мерки, които се очакват, и за които в моята приемна като народен представител съм получавала запитвания, това е Мярка 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства". Планираме през месец март тя да бъде отворена в частта за така наречените гарантирани бюджети и негарантиран в частта, в който е останал неусвоен бюджет от предходния прозорец за прием. Договорирането се очаква да стане до края на март, т.е. ние ще имаме яснота малко по-късно за конкретния бюджет", допълни депутатът.
По думите на Танева към Мярка 112 – „Създаване на стопанства на млади фермери" има много силен интерес от села от Сливенска община и селата от съседните общини, тъй като там дребното земеделие е основен поминък на населението. За тази мярка се очаква одобрение от Брюксел на така наречената Седма нотификация. Ако тя бъде одобрена, ще се разреши прехвърлянето на бюджет от неусвоените мерки с общ размер около 300 млн. евро към мерки със засилен интерес и с изчерпани бюджети. Очаква се към края на годината да има яснота по този въпрос. Към средата на годината се очаква да бъде отворена Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти".