Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за генетично модифицирани организми. Законопроектът е приет с 89 гласа „за”; 36 гласа „против” и 1 „въздържал се”.  Депутатите удължиха срока за въвеждане на промени между първо и второ четене с 21 дни.

Представители на протестиращите срещу промените в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО) бяха приети в Народното събрание преди гласуването от Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори, Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите и д-р Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните, съобщиха от земеделското министерство. По време на срещата протестиращите от неправителствения сектор връчиха петиция, в която представиха своите искания.

На срещата Десислава Танева е заяви, че  с промените в Закона за генномодифицираните храни няма да се допусне изхвърляне на генномодифицирани организми в околната среда."Искам да подчертая, че и така предложеният законопроект за изменение и допълнение, който транспонира две директиви, и в никакъв случай няма да предизвика пускането на ГМО в околната среда. В никакъв случай. Просто се уточнява процедура, която е доста по-усложнена, отколкото настоящата, за разрешаването на това допускане. Притеснителните моменти са дотолкова, доколкото трябва да намерим наистина баланса между това да изпълним задължението си като страна-членка и да запазим рестриктивния режим по отношение допускането на ГМО в околната среда.", подчерта Танева.

Още на срещата с протестиращите, управляващите заявиха, че законопроектът ще мине на първо четене, но преди да бъде окончателно гласуван на второ четене ще бъдат направени промени, които да удовлетворяват исканията и да бъдат защитени интересите на всички страни. и между първо и второ четене ще се търсят начини да се запазят в голяма степен рестриктивните мерки по отношение на ГМО.

За тази цел ще бъде сформирана работна група от членове на Комисията по земеделие и гори, Комисията по околната среда и водите и представители на протестиращите организации.

По време на обсъждането от опозицията попитаха, дали България се отказва от  биологичното земеделие. Според тях ние имаме право да изразяваме позиция в един общ дебат в ЕС, каза Михайлова. Внасянето на този законопроект във вида, в който го виждаме, сега е ненавременно и би бил престъпление към българската природа. Биологичното земеделие е това, за което настояват много от страните-членки на ЕС, за това, за което се отпускат средства от еврофондове опонираха те.

-