Парламентът прие повторно промени в Закона за посевния и посадъчния материал, като по този начин отхвърли ветото на президента Румен Радев върху направените миналия месец изменения в Закона за опазване на земеделските земи.
 
 
Днес "за“ закона гласуваха 124 народни представители, 73 бяха "против“, а 6 се въздържаха, съобщи "Фокус". Счита се, че законът е приет повторно, ако за него са гласували поне 121 народни представители. 
 
Ветото беше подкрепено от депутатите на БСП и ДПС. "Против“ гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти“ и "Воля“.
 
В мотивите за ветото на държавния глава беше отбелязано, че той не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи.
 
Според Румен Радев тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.
 
 
 
Депутати от БСП днес обявиха, че правителството очевидно се страхува от ответната реакция на обществото. Според тях промените в закона е трябвало да намалят административната тежест, а не да отварят път за застрояване на земеделски земи.
 
От ДПС казаха, че подкрепят ветото, защото мотивите на президента съвпадат с техните.
 
Според представители на "Обединени патриоти“ президентското вето разделя гражданите на собственици и на псевдозелени. 
Законът ще бъде изпратен на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник в 7-дневен срок.
 
 
Държавният глава върна закона за повторно разглеждане в парламента на 2 февруари 2018 г. по-конкретно заради поправките, позволяващи на собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са започнали строителство в удължения през 2012 г. законен шестгодишен срок, да поискат препотвърждаването на този статут.
 
Решението на президента породи протести на собственици на земи, които твърдят, че ветото ощетява дребния бизнес. Имаше и контрапротести. Според участниците в тях парламентът отваря врата за ново застрояване по Черноморието.