Делото за съдбата на овцевъдната ферма на Ана Петрова от Болярово срещу директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол ще се гледа на 2 април от Административния съд в Сливен.
 
 
След като в началото на февруари всички съдии от Административен съд – Ямбол си дадоха отвод по делото сега процесът започва от самото начало в Административен съд – Сливен, съобщи Радио 999.
 
Стопанството остана единственото в страната, за което ветеринарните власти обявиха, че е огнище на чума по овцете, но животните в него не бяха евтаназирани. Стопаните се усъмниха в коректността на тестовете, а доброволци попречиха на умъртвяването на стадото.
 
Впоследствие директорът от Областното управление по безопасност на храните разпореди регистрацията на фермата да бъде заличена заради нарушаване на Закона за ветеринарномедецинската дейност, а животните в нея да бъдат умъртвени по хуманен начин.
 
Сега стопаните се опитват да спрат действието на заповедта по съдебен път. Те изтъкват, че след обявяването на огнището на 18 юли миналата година във фермата няма умрели животни – ако не се брои инцидентът с няколко преяли овце през септември.