Овцевъди и козевъди да бъдат компенсирани за ниските цени на млякото с de minimis. Това поискаха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) вчера, по време на среща с ръководството на ресорното министерство, съобщиха от браншовата структура за Фермер.БГ.
 
 
„Министерството прави всичко възможно, за да подкрепи сектора. Евентуално овцевъди и козевъди ще бъдат подкрепени с de minimis заради ниските цени, който ще бъде изплатен до края на лятото, ако обстановката не се подобри“, обясни Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.
 
Цената на млякото е една от най-наболелите теми в сектора. Заедно с това липсата на места за купуване на овчето и козе мляко допълнително утежнява обстановката и създава напрежение.
 
[news]
„В рамките на 10 дни министерството на земеделието, храните и горите ще организира среща между животновъди и преработвателите, които преработват най-вече овче и козе мляко. С тях ще обсъдим проблема с колебанието на изкупната цена, както и въпроса с изкупуването на суровината по райони“, допълни Караколев.
 
НОКА стартира кампания за насърчаване консумацията на качествените български продукти от овче и козе мляко, а по думите на браншовикът ресорното министерство също подкрепя идеята.
 
„Знаем, че държавата не може да ограничи вноса, но искаме потребителите да са наясно какво месо купуват, а това ще стане единствено при наличието на ясни обозначения. Това е задача на НОКА като браншова организация. Потребителят трябва да е наясно, че в момента той е длъжен да получи информацията затова какъв е произходът на даден продукт, а не къде е преработен той. Започваме кампанията с популяризиране на българското овче и козе сирене в супермаркетите и продължаваме с хотелиерските и ресторантьорските организации. Министерството на земеделието, храните и горите ще насърчи нашата инициатива, но самото общество трябва да покаже заинтересованост“, категоричен е той.