Много скоро Държавата ще разбере сериозният проблем с липсата на кадри в селскостопанския сектор. Редица фирми - зърнопроизводители, животновъди, преработватели, производители, търговци, фирми за услуги и др. вече няколко години алармират за все по-задълбочаващият се проблем.

 

И тази година в зърнопроизводтсвото липсваха достатъчно кадри, които да работят като трактористи, комбайнери и обслужващ персонал. Макар в сектора заплатите да са сравнително много добри и тази година зърнопроизводители карат по цяла нощ комбайни и трактори за да смогнат с жътвената кампания. По информация на Фермер.БГ това лято един комбайнер ( правоспособен за работа с нови модели комбайни с GPS и др. екстри) е вземал между 1000-2500 лв./месец., в зависимост от ангажимента в отработените часове по време на жътвената кампания.  Въпреки отличната заплата и тази година - няма кадри ! Собствениците на фирми- производители сами управляват скъпите машини, просто защото няма на кого да ги връчат без притеснение.

 

Екипът на Фермер.БГ направи проучване за това какво е желанието на младите хора да поемат професионалния път на фермерството. Оказа се, че почти липсва интерес към този тип професия, който за последните 20 години бе добре омаскарен като престъпен или нискодоходен.  В медийното пространство с години бе създаван и укрепван лошия имидж на аграрния сектор и на живота в селата като цяло. Това даже се превърна в приоритетна политика на редици медии и журналсити, обслужващи чужди интереси. Манипулирането на общественото мнение и изгонването на хората от селата се оказа изключително полезно за определени политически влияния и центрове, които пък се възползваха от създалата се "свободна ниша".

 

Следващия пример, който ще дадем е много показателен за състоянието на обучаването на млади кадри в селското стопанство за цялата страна. Във Великотърновска област ситуацията е следната: Под въпрос са паралелката по горско стопанство в еленското училище „Иван Момчилов" и паралелката "Земеделец" в СОУ "Цанко Церковски" в Полски Тръмбеш. Няма желаещи да учат цветарство в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и в Златарица. Още две паралелки в училището са на ръба да бъдат закрити: механизация на селското стопанство, където са записани 8 ученици и механизация на горското стопанство - с 10 желаещи.В сeло Камен е попълнена паралелката "селски туризъм", която тази година е била издействана от Министерството на земеделието, но в основната "фермер" са се записали само 4 деца.

 

Тези изнесени данни са повече от тревожни, защото става ясно, че кадри, които да сменят активно работещите в момента в сектора няма да има, или в най-добрия случай ще бъдат голям дефицит. Ако пък има желаещи деца да се обучават в професията фермерство, то те се обучават в изключително остаряла база, по изключително стари методики. Министерството на образованието оборудва много училаща с компютри през последните години, но не е подновило материалната база на професионалните селскостопански училища - стари трактори, стар инвентар, замерване на площите с пергели, вместо с GPS, което от ствоя страна няма как да мотивира младите хора да се обучават в тази професия.

 

До момента нито едно земеделско министерство не постави този проблем, като приоритетен за решаване. Само до няколко години обаче фирмите от агросектора ще бъдат изправени пред изключително тежката ситуация с осигуряването на квалифицирани и мотивирани кадри.

 

МЗХ възнамерява да закрие редица земеделски училища, вместо да ги реформира !!!

 

 

Тайната на срещата на земеделският министър Мирослав Найденов с подчинените му в Плевен в края на месец Юли беше разбулена от репортер на Фермер.БГ , който заяви, че думата "съкращения" е била водеща в тази толкова тайна среща.

 

Кои сте вие?, попитал министърът хората в залата след изгонването на журналистите. Отговорът, че са експерти в земеделието не му харесал. " Много сте! ", отсякъл Найденов. И ги уведомил, че ще има сериозни съкращения в агенциите. Подобно изявление буди най-малкото недоумение, защото в част от агенциите в момента текат конкурси за назначения. Или принципът ще е едни си отиват, други идват? Това не е станало ясно и на хората в залата.

 

Много ясно, обаче, е било казано, че бюджетът на Института по лозарство и винарство ще бъде орязан. Преборили се за запазването на статута си, сега научните работници от ИЛВ ще трябва да решават казуса как да работят без пари. Може и за тях да се мине на вариант търговски дружества, както стана със структурите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Само дето не е ясно противоградови ракети ли ще продават полигоните или ще обстрелват градоопасните облаци над нивите срещу заплащане?

 

Друга сериозна тема, отново под мотото "съкращения", е тази за професионалните училища, които са на подчинение на Министерството на земеделието и храните, съобщиха източници на Фермер.БГ, присъствали на срещата. Само в Плевенска област те са 10. "Абсурд!", отсякъл министърът. И информирал, че 50% от бюджета на МЗХ отивал за издръжка на земеделските училища. Сигурно затова след срещата той отишъл в плевенската гимназия. Не е ясно дали е останал доволен. Както и какви са впечатленията му от Института по лозарство и винарство, където също е минал на оглед.

 

Ясно е, че трябва да има съкращения в МЗХ, но дали те трябва да включват закриването на професионалните селскостопански училища? За всички в аграрния сектор е ясно, че проблемът с кадрите се задълбочава с всяка измината година и подобно решение би имало дългосрочен негативен ефект върху бранша. Проблемът в селскостопанските училища не е просто в бройката им, а в това, че те работят така, както са работили и преди 30 години. Именно затова на тях им трябва нова модерна система на обучение, която да изкарва квалифицирани кадри за селскостопанския бранш.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на "Фермер.БГ" е задължително!