Министрите на земеделието, на икономиката и на туризма, и представители на големи вериги магазини представиха на съвместен брифинг онлайн платформата „Преоткрий България”. В нея всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват своите оферти за лятната ваканция, а менютата ще са от традиционни родни рецепти и храни от български производители.

Директни плащания: Фермерите подадоха 100 751 заявления за Кампания 2020

Платформата стартира в началото на юни и има за цел да подпомогне най-засегнатите от кризата отрасли у нас.

"Искаме да ви представим един продукт между бизнеса в България и две международни компании, както и по-малки български такива и държавата по отношение на това как по един по-иновативен начин може да помогнем на малкия и средния бизнес, на производителите в България на храни, на хотелите, на ресторантите", презентира проекта министърът на икономиката Емил Караниколов.

Програмата за помощ на малкия и средния бизнес предвижда през този туристически сезон въвеждането и на български рецептник в хотелите и ресторантите.

Задължително условие е предлагането на български храни от родните предприятия, ферми, включително и малки стопанства.

Земеделският министър Десислава Танева каза, че Министерство на земеделието приветства инициативата и подкрепя платформата "Преоткрий България".

Десислава Танева: Ние гарантираме че в България има достатъчно качествено производство и свежа продукция. Радвам се, че можем да намерим много допирни точки бизнес-държава и целта е да предложим на българския потребител една възможна отлична почивка на море или на Балкан при най-добри условия, при гарнтирани здравни и хранителни стандарти. Ние поемаме ангажимента за контрола на стандарта. 

И ние, и българските фермери сме на разположение да отговорим на всички необходимости, заяви още ресорният министър.

На брифинга стана ясно, че широка група от международни и български компании от бизнеса застават зад тази кампания и ще вложат средства, с които да се финансира първоначалното зареждане на бизнеса. Платформата ще е безплатна, без такси и комисионни, а хотелиерите и ресторантьорите може да пазаруват от различни доставчици на храни. Министър Танева увери, че стандартът на услугите през платформата ще бъде такъв, какъвто се рекламира.

На въпрос за намаляването на ДДС в повече сектори Емил Караниколов заяви, че това може да бъде направено единствено след много точен анализ.

"Ако всички решат да падне ДДС-то, няма да има пари за пенсии и заплати", обобщи Караниколов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител: Кризата ни отваря очите за нови бизнес идеи

ЕК прие „От фермата до трапезата“: 20% по-малко торове, 50% по-малко пестициди

Наредба: Специална помощ за лозари с проекти „на баир лозе“