Вицепремиерът Красимир Каракачанов настоява ДАНС и другите компетентни органи в държавата да разследват източниците на фалшивата връзка между чумата по дребните преживни животни и слуховете, че целта е Странджа да се обезлюди, за да се насели с мигранти.
 
 
„В последната фалшива новина се прави следната сглобка, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегалните емигранти. Това не може да продължава, защото това е откровено саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата“, казва вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов по време на редовното заседание на правителството на 18 юли.
 
Пресслужбата на Министерския съвет публикува видеозапис с неговото изявление, както и коментара на премиера Бойко Борисов.
 
„Определено срещу България се води една кампания от фалшиви новини. Още преди десетина дни в определени сайтове се появи лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални емигранти от Германия, от Европа. Това е абсолютно невъзможно поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, проверил съм случая, такова нещо няма“, категоричен е Каракачанов.
 
Той допълва, че е направил и проверка чрез Агенцията за бежанците. Капацитетът на лагерите за емигранти сега е запълнен едва 11%, докато през 2016 г. е бил пълен до 103%.
 
 
„Смятам, че правителството би следвало да вземе отношение, най-малкото да се разпореди на компетентните органи да проучи кой организира подобна кампания, тъй като това е наказуемо по Наказателния кодекс. Всява се смут, опит да се създава напрежение в обществото и това според мене не може да остане безнаказано“, обобщава вицепремиерът.
 
Според него е необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни, да им се потърси отговорност. 
 
„Какви ли не чух и аз неща по тая тема, но не искам да ги коментирам, защото като ги коментирам, след това почват да правят предаване върху тях и от фалшива новина се транслира по толкова начини, че просто излизат накрая чудовищни новини. Но в действителност си играят със страховете на хората. България нито е поемала ангажимент, нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари. Единствено, което сме работили активно шестте месеца е по Дъблинското споразумение е точно по тези въпроси - да бъде решен справедливо за всички“, коментира премиерът Бойко Борисов. 
 
Той подчертава, че „всичко, което се прави по животните, няма друга, нито европейска, нито световна практика“ и дава указания на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  да провери и да обясни в комунистическия режим как се е действало в такива случаи.
 
„Армията затваря, загражда и по същия начин“, отбелязва премиерът. По време на изказването си той няколко пъти призовава представителите на Българската агенция по безопасност на храните и на другите власти в засегнатите от чумата райони да проявяват човещина и състрадание към стопаните.