Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е отнела достъпа на Изпълнителния директор на ДФЗ - Мирослав Николов и неговата заместничка - Виолета Александрова до класифицираните данни на бенефициентите и фермерите след разразилите се скандали между ДФЗ и МЗХ.

 

Земеделски и бизнес организации вече предупредиха, че заради войната между земеделския министър Димитър Греков и шефа на фонда Мирослав Николов, България рискува загуба между 500млн. и 2 млрд. лв. В Европейската комисия също гледат с недоверие към страната заради случващото се в ДФЗ.

 

На вчерашното заседание на УС на ДФЗ, първи оставка е хвърлил зам.министър Бюрхан Абазов, след което и останалите членове на фонда. Вместо придържане към предварително одобрения дневен ред, който е бил от 13 точки, както Фермер.БГ вече писа, министър Димитър Греков поиска още в самото начало оставката на изпълнителния директор на фонда Мирослав Николов. Той отказал и тогава всички присъстващите членове на управителния съвет подали оставка като знак, че не желаят да работят с него, информираха и от Министерството на земеделието. Управителният съвет на фонда се състои от 11 членове. По право в него са земеделският министър и изпълнителният директор на фонда. Още четирима представители се назначават от земеделският министър, а останалите пет са зам.-министри на финансите, на икономиката, на околната среда, на труда и социалната политика и на регионалното министерство.

 

Представители на Националната асоциация на животновъдите бяха пред сградата на МЗХ два часа преди началото на заседанието на УС на ДФЗ и искаха да участват в заседанието. След заседанието Бойко Синапов, председател на асоциацията, заяви, че "случващото се е цирк!". Те очакваха, че на днешното заседание ще бъдат одобрени пари за имунопрофилактика на животните. След като това не се случи и заседанието приключи за минути, Синапов заяви пред Фермер.БГ, че животновъдите „се прибират по родните си места и започват подготовка за национален протест”.

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!