Комисията по бюджет и финанси отхвърли всички данъчни промени, предложени от финансовото министерство при гласуването на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщава БНР. 
 
С това отпада и предложението за облагането на земеделските земи, станало известно като "данък градина", който предвиждаше поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. 
[news]
Фермер.БГ припомня, че предложението за въвеждане на „данък градина“ предизвика остра реакция в общественото и политическото пространство. Икономисти, депутати и експерти се обявиха против въвеждането на този данък. Според юристите в едно такова предложение няма никаква юридическа логика. 
 
От Асоциацията на Българските села заявиха, че данъкът върху градините в селата е лишен от финансова и юридическа логика. 
 
Според председателя на ПК по земеделие Румен Христов предложението за въвеждането на този данък „е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население - хората, които се изхранват от собствена продукция.“
 
„На възрастната баба на село, която живее там и има три реда домати, ние ще й искаме 4 лева и 50 стотинки на един декар данък. Толкова ли е закъсала тази държава и местните бюджети, че искат да бръкнат в джоба на възрастните хора, коментира пред БНР доц. д-р Огнян Буюклиев. Според него парите, които ще се изразходят, за да се обнови целия този регистър ще бъде в пъти по-скъпо от това, което ще събере държавата като приход. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!