Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) иска нов закон за местните данъци и такси, както и данък в размер на около 1 лев за декар земя. Това съобщи на форум на Общините заместник-председателя на Сдружението Емил Славов, цитиран от БТА. 
 
Сегашният ЗМДТ носи много от елементите на първия вариант от 1956 г., а един нов закон трябва да позволи разширение на данъчните приходи на общините така, че да не разчитат основно на имуществени данъци върху автомобили и недвижима собственост, както е сега, смята Славов. 
[news]
Добрите европейски практики преполагат съчетание между имуществените и подоходните налози с превес на подоходните, посочи Савов. "В момента всички плащаме 10 процента плосък данък. Това, за което си стиснахме ръцете с министър Владислав Горанов, е държавата да свали тежестта на 9 процента, а всеки Общински съвет да има право да наложи над това от 1 до 3 на сто, които да остават в общините. В най-лошия случай данъчната тежест ще нарасне до 12%", обясни Савов.
 
Според зам.-председателя на НСОРБ е крайно време да се наложи данък върху земите. "Тази собственост в момента носи приходи на производителите, включително по линия на европейските субсидии. Така че най-нормалното е този актив да бъде облаган, иначе противоречи на Конституцията - едни граждани биват облагани за собствеността си, а други не", коментира Савов. Това, според зам.-председателя на НСОРБ, ще осигури повече приходи най-вече за селските общини с голям поземлен фонд.
 
Според вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който също гостува на форума на общините, тази година ще бъдат воденипринципни разговори по темата с местните данъци и такси с цел най-доброто решение да се приложи от 2016 г. "Българските местни власти имат нужда от нови източници на приходи, за да могат да бъдат финансово независими, а не само да чакат пари от държавата", каза Дончев. По предложението на НСОРБ за въвеждане на данък върху земята той коментира, че първо трябва да се изчерпи обичайната данъчна база в общините.
 
Пред делегатите на форума Томислав Дончев заяви, че всички кметове, общински съветници и представители на местната администрация трябва да са "законобоязливи", за да има местната власт добра репутация. Той допълни, че в "най-тежки и смутни периоди местната власт бе арматурата, на която се крепеше държавата".
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!