Вероника Росенова е млад фермер, като се регистрира като земеделски стопанин още след навършване на пълнолетието си. Заедно със своето семейство отглеждат зърнено-житни култури - пшеница, царевица и слънчоглед на около 1800 дка в село Новград, Русенско. Младата дама има хуманна медицина в Стара Загора, но през всяка свободна минутка помага в семейния земеделски бизнес, който нейните родители развиват вече над 25 години в русенското село.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Как мислиш, гледат ли с друго око на дамите в сектора? 

Аз не съм имала такива ситуации, в които на дамите да се гледа с друго око - някакви по-необичайни.

Каква е твоята задава в стопанството? С какво помагаш?

Помагам на родителите ми с каквото мога през свободното си време - попълване и входиране на документи, попълване на дневници, попълване и подаване на данни за пръскане и т.н. Бих казала - документалната част е моята задача.

А какви са предизвикателствата в сектора, според теб? 

Предизвикателствата са много големи, като във всяка сфера. Проблемите са ясни на всички.  

Например, времето е такъв фактор, че няма как да се предполага нищо. Земеделието е сектор, който е изключително зависим от климатичните условия и те са основен фактор. Без дъжд не може, но като има много дъждове също е проблем. Всичко това не може да се предвиди, съответно. Както казват - завод на открито.

Отделно, заради войната в Украйна също има доста проблеми. Основното според мен е, че държавата не помага за цените на зърното. Пазарите се сриват и явно по-важно са украинците от това родното земеделие да се запази. Малките земеделци трудно успяват в тази борба.

И има ли предимство да си "дама в земеделието"?

Предимства да си дама в земеделието според мен няма. По същия начин е при мъже, както и при жени. Гледа се с едно око, поне аз не съм попадала в ситуации, в които да има различни предимства или недостатъци.

Какво те амбицира да си тук, до родителите си, в земеделския сектор?

Това, че нашето стопанство е от дълги години, семеен бизнес е и е граден с много любов и постоянство. Съответно не трябва да загива.

А какво ти харесва най-много в земеделската работа?

Може би накрая, когато реколтата се прибира. Именно тогава виждаш, че целият този труд, който си вложил не е бил напразен, а напротив - отплатил ти се е и всичко си е заслужавало. В земеделието има много ядове, но когато стане време за прибирането на реколтата и тя е успешна, виждаш, че всичко в крайна сметка е било за добро.