Когато човек иска нещо от сърце, съдбата му помага, убедена е Росица Борисова, която се завръща преди години от чужбина, за да изгради семейна ферма у нас. Днес в животновъдното стопанство на фамилията се отглеждат предимно кози от породата Българска бяла млечна, а стопаните са предприели голяма крачка за разширяване и затваряне на производствения цикъл.
За изграденото до тук и плановете за бъдещо развитие и затова колко е важно семейството в животновъдния сектор, разказва пред Агри.БГ фермерката Росица Борисова.
Работата в чужбина беше временно решение. Не мога да бъда далеч от семейството си, а и искахме да създадем нещо наше. Все пак перипетиите ни калиха, сега колкото и да е трудно, намираме сили. Върнахме се със съпруга ми с идеята да изградим нещо наше. Мечтаех за ферма. Направихме я - в млечното направление и основно с кози. Предавахме продукцията си и нямахме собствена преработка. Тогава съдбата ни срещна с Мери и Жоро Кадиеви от ферма Халалица, които ни въведоха в производството на чистата, бутикова фермерска храна. Много сме им благодарни за опита и помощта, които ни дадоха.
Нашето производство днес е от грижата за животните, през преработка на продукцията, до директната връзка с клиента. Произвеждаме малки количества с високо качество. Продаваме на фермерските пазари в Бургас и София. Мога да кажа, че работим седмица за седмица. Трудности има много, разбира се, но се убедихме, че това е най-доброто производство на храна. Разширихме се, купихме бизнеса от Мери и Жоро, те са изградили уникална ферма и преработка с всичко необходимо. Продължаваме да произвеждаме под марката Халалица и по същата технология, със същото високо качество. Преминахме дълъг процес на обучение, за да сме на ниво.
Такъв бизнес обаче задължително трябва да е семеен, да създава традиции и да се предава в поколенията, иначе няма как да стане. Няма ли млади хора до нас, животновъдите, няма смисъл.
С животните се занимават предимно синовете ни и засега се справят много добре. Моята роля е основно в преработката. Старая се да бъда все по-добра, следвам всички добри практики. В производството със затворен цикъл, което е в малки мащаби на фермерско ниво, е нужна много добра стиковка, дициплина и желание, затова казвам, че е важно цялото семейство да участва. Признавам, че в началото започнахме малко авантюристично, после дойдоха трудностите и предизвикателствата, но засега не са ни уплашили.
Реалността при нас не е риалити шоу по телевизията, истинското такова е много по-трудоемко, но и по-интересно. Всеки ден е различен. Имаш и една идеална цел – да произведеш чистата и добра храна, която хората търсят. Клиентите вече са високообразовани и с ясни предпочитания.
Тази работа е благодарна. Удоволствието, когато се срещаш лично с клиента, който ти има доверие и разчита на теб за качествена храна, е незаменимо. Имам много любими моменти в работата, но сякаш този миг, когато виждаш за какво си се трудил, усещаш доволството у хората, той е най-незабравим.
Произвеждаме кози продукти – сирене, кашкавал, масло. Имаме прясно вряло козе сирене. Много атрактивно е козето ни масло, което е абсолютно бутиков продукт и почти го няма на пазара. Правим и козе сирене, по специална технология и патент на Мария Кадиева. Кашкавалът ни също се търси, предлагаме го с различни подправки, които внасят определени нотки във вкуса. Щастливи сме, че имаме редовни клиенти и продължаваме да се стараем да оправдаем техните очаквания.
Честно казано – не. Работата обаче ме изморява и зарежда. Опитваме се да даваме на младите повече свободно време да излизат и да общуват. Не можем да ги лишим от това. За нас почивка не може да се каже, че има, но не се оплакваме, зарежда ни мисълта да ставаме все по-опитни и да се развиваме. Открадваме си понякога с мъжа ми време да отидем до вилата примерно, но за една нощ. Има ли животни, човек не може да ги остави.
Искаме да повишим селекцията, може би ще намалим броя животни, но ще заложим на най-продуктивните. Така ще оптимизираме и работата. Тук намерихме една готова, работеща ферма. Ние само можем да правим подобрения. Мечтаем, разбира се, за още развитие, но ни трябва време. Мечтая си и децата ни да продължат постигнатото от нас, семейният бизнес да се превърне в наследствен. Някои ден, когато се задомят, техните съпруги и деца да обичат животните. Да сме живи и здрави, Господ да ни дава сили да продължаваме да правим това, което обичаме, колкото и трудно да е.