Никога не е късно да направиш завой в живота си и да поемеш по нов път. Такъв е случаят при Павлина Вълкова от Димитровград, която след 30-годишен опит в търговията решава да се освободи от напрежението, като се захване с обработването на наследствените земи в Тракийското село Крепост.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Четири години по-късно тя и дъщерите й Антония и Десислава не само отглеждат успешно екзотичния за нашите земи шафран, но и популяризират тази култура, влагайки я в собствена марка луксозни козметични продукти. Представяме ви три дами, вдъхновени от родното място и женската красота!

Как бихте се представили на хората, които все още не Ви познават?


Казвам се Павлина Вълкова от Димитровград. Аз съм преди всичко горда и всеотдайна съпруга, майка и баба. Завършила съм Математическата гимназия в Хасково, която ми даде основата на любознателен, точен и отговорен човек с афинитет към нещо ново, нещо рисковано и непознато. Впоследствие се обучавах в Икономически университет, но трудните 90-те години в началото на демокрацията ме отведоха в търговията, която, въпреки че не ми беше на сърце, запълни голяма част от съзнателния ми работоспособен период. С моя съпруг открихме склад на едро и развихме бизнеса си. 

Как стана така, че заменихте търговията с отглеждането на шафран?


Дългогодишната и усилена работа в тази област, с много хора около себе си, с много пропуснати празници и периоди от растежа на децата имаха своето отражение. Така през 2019 г. си дадох сметка, че ми трябва нещо, което да ме освободи от напрежението. Обърнах поглед към земята в родното ми село Крепост. Понеже все още летата ми бяха силно ангажирани, реших да потърся култура, която е есенна. 

Така стигнах до шафрана, който поради промените в климата се оказа, че вирее успешно по нашите ширини. Плени ме с това, че е нетрадиционен и екзотичен за България, че е красив и притежава изключителни здравословни качества.  Първоначално си мислех, че ще добивам ценната подправка като хоби, като терапия и за лично ползване на уникалното растение. Удоволствието от първите добиви беше голямо, като цялата реколта подарих на приятели! 

Лесно ли се отглежда шафран?

 

Трудът е много, но всичко това си заслужава, понеже се освободих от стреса и напрежението. Не мислех нито за вложените инвестиции, нито за печалба.

В семейния бизнес активно се включват Вашите дъщери. Какво им казвате най-често?

 

Да бъдат постоянни, мотивирани, уверени в себе си и възможностите си, да развиват уменията и знанията си. Неща, които според мен всеки човек трябва да преследва, независимо от възрастта си.

Какви трудности в работата срещате и какво Ви мотивира да продължавате напред?

 

Трудности винаги има и ще има. Именно те ни карат да се развиваме, да мислим различни варианти и решения. Може би една от най-големите трудности беше позиционирането на бранда на пазара и координирането на целия процес на производство. Това, което ни мотивира да продължаваме напред, е страстта към шафрана и козметиката.

Какво бихте посъветвали Ваши колеги, които искат да се захванат с шафранопроизводство?

 

Бих посъветвала колегите си на първо място да имат страстта за отглеждането на каквато и да е култура. Има ли такава страст, знанията и спецификите на отглеждането могат да бъдат намерени от стотици източници и приложени в стопанството.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg