Красимира Станкова е дейна млада дама. Семейството й е в селскостопанския сектор вече 20 години. Позиционирани са в плевенското село Милковица в голяма близост до река Дунав. Към момента отглеждат стотина животни от породата Българско черношарено говедо, като 60 са дойни крави, а останалите - юници и теленца. Обработват и 4000 дка земя, като с част от продукцията обезпечават изхранването на животните.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Благодарение на малката модулна мандра, в която инвестират, фермата реализира собствено производство на млечни продукти по марката “ЗП Олег Плосков”. Извън работата във фермата успява да намери време и за своето любимо хоби - народните танци, като с танцов състав “Дунаря” от село Долни Вит печелят престижни отличия.

Как започна историята на Вашата малка семейна ферма?

 

Във фамилията преди това не е имало животновъди. В нашия район няма с какво друго да се издържаш, затова нашето семейство реши да се занимава с животни. Събрахме бройките на двамата ми дядовци и започнахме да добавяме нови. Успяхме да купим постройките на едновремешното ТКЗС с цената на много заеми и заменки. Постепенно ги обновяваме и модернизираме.

Как решихте да затворите цикъла на производство?

 

В един момент хората, които изкупуваха млякото, казаха, че нямат възможност. Трябваше да намерим алтернатива, затова се сдобихме с малка модулна мандра, която преработва около 500 литра суровина на цикъл. Правим по един цикъл на ден. А друга, по-голяма мандра изкупува количеството, което не преработваме. 

Къде могат да се намерят Вашите млечни продукти?

 

Произвеждаме основно сирене, кашкавал и кисело мляко от краве мляко. Имаме млекомати в магазините. Държим малък магазин в селото с наши продукти и още един тип гараж в Плевен. Участваме и на фермерския пазар пред сградата на Министерството на земеделието, който се провежда всяка сряда.

Държавата повече помага или пречи на българския фермер?

 

В много отношения пречи, тъй като изискванията са непосилни. Много е трудно да спазиш всички срокове и да отговориш на всички условия. Или трябва да се занимаваш само с администрация, или с животните - не може и двете едновременно.

Децата Ви включват ли се активно в стопанската работа?

 

Имам две деца - момиче на 16 години и момче на 9 години. Дъщеря ми по собствено желание учи за ветеринарен лекар в Ловеч и помага изключително много в мандрата. Помага на баба си във всяко производство, включително в пакетирането. Синът ми още не се ориентирал, но и той помага, с каквото може. Обича да влиза при теленцата - по-интересно му е, защото са мънички. Харесва му и земеделието - постоянно е на нивата и се катери по трактори и комбайни.

Какви са бъдещите Ви планове?

 

В момента правим още един обор. Не е по проект, а само със собствени средства. Искаме да го модернизираме, за да минимизираме работната ръка, която и без това липсва. Имаме и кредити за изплащане. Рискът е голям, но все още има банки, с които се работи много добре и влизат в положение.

Земеделието ли издържа животновъдството или обратното?

 

В сезоните, в които е жътва, земеделието издържа животновъдството. Докато поникнат културите обаче, животните помагат финансово.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg