Италианката Иммаколата Миглиацио е фермер и новатор, посвещаваща живота си на биологичното земеделие и кръговата икономика. Младата дама беше претендент за наградата за най-иновативната жена фермер за 2020 г. Въпреки че не спечели наградата, Иммаколата впечатли журито с иновативното си мислене и стопанство.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

“Управлявам сертифицирана биологична ферма, която се състои предимно от оранжерии. Специално внимание обръщам и на кръговата икономика. Фермата ми е специализирана в отглеждането на листни зеленчуци, бобови растения, царевица и грудки с опитни полета за отглеждане на зеленчуци”, разказа Иммаколата.

Опитните полета са оборудвани със сензори, напоителни системи и агрометеорологична станция. По-интересното е, че младата дама използва тръбна музикална система. Целта е посевите да получават звукова вълна между 3 и 5000 Hz.

“Отделно разполагам и с дигитална платформа, която свързва различни сензори и агрометеорологичната станция. Основната цел е да е откриват и обработват екологични данни, полезни за посевите”, обясни младата дама, която наблюдава изцяло цифрово обработваните си полета.

Всички тези иновации позволяват на Иммаколата да следи културите си, като същевременно успява да предотврати нападението на вредители и предпазва културите от болести. Освен това благодарение на модерната дигитална система, младата фермерка има възможност за прецизно напояване, управлявайки по-ефективно водните ресурси. 

“Например, ако влагата при растенията е под очаквания праг, напоителната система се активира по време или непосредствено след стимулирането на посевите с излъчване на звукови вълни. Този процес на биостимулация със звукови вълни улеснява отварянето на устицата на растенията, позволявайки да се абсорбира най-високия процент вода. Това съответно води и до по-ниски разходи по отношение на времето и количеството използвана вода. Освен това стимулира по-бързото развитие на растенията и ускорява растежа”, каза още Иммаколата. 

Опитът на младата жена от комбинацията на приложените методи показа много задоволителни резултати по отношение на по-висок добив и същевременно значително намаляване на фирмените разходи. 

“Наблюдавам и значително подобрение на устойчивостта на растенията към болести, както и намаляване на атаките от вредни насекоми”, каза тя и добави, че “подобни практики водят и до оптимизиране на използването на водните ресурси, което значително намалява загубата на вода”.

Фермерката е категорична, че чрез използването на алгоритми за изкуствен интелект, които съхраняват историята на събитията и информацията за състоянието от полетата, е възможно да се предвидят различни ситуации. По този начин земеделците имат по-широк прозорец за реакция.

“Основната цел на всички използвани техники е да се подобри качеството и устойчивостта на културите към изменението на климата в района, в който се отглеждат, както и да се намалят атаките от вредни насекоми и болести по растенията”, каза тя.

В стопанството на Иммаколата е изградена и централа за възобновяема енергия със слънчеви панели от 20 kW, за да се ограничат емисиите на CO2 и да се спестят разходите за електроенергия. 

Младата дама създава и екологично устойчив проект за опаковане „SAiCCHETTi-dO“. Чанта за пазаруване със 100% рециклирана материя. Бизнесът е свързан и с различни местни асоциации и организации с нестопанска цел за провеждане на целенасочено обучение за едно по-зелено земеделие.