Всичко започва през далечната 2003 г., когато Димитринка Стоянова и съпругът й се впускат в ароматно приключение – отглеждането на сочни червени малини и ягоди на скромните 46 дка в района. Днес площите са многократно повече – 670 дка малини и 140 дка ягоди полско производство. Имат също къпини и боровинки.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

За да продължат с пълни сили напред, от тази година семейството залага и на модерна стоманено-стъклена оранжерия, която се отоплява на газ и работи със специален софтуер. Инвестицията не е малка, но си заслужава, тъй като новата цел на производителите е да си осигурят продукция целогодишно. За момента оранжерията е заета наполовина, но съвсем скоро ще бъде запълнен целият й капацитет от 60 дка.

Фермерите от Попово са идеалният пример за приемственост между поколенията, защото днес в работата се включват също дъщерята Деница и нейния съпруг, както и брат й заедно с жена си. От тази година те дори успяват да зареждат големи търговски вериги и затова потърсихме Деница да ни разкаже повече за разковничето на успеха. 

Каква е Вашата роля в семейната фирма?

Наясно съм с производството, но аз помагам предимно с представянето и дистрибуцията на продукцията. Родителите ни дават съвети, вече все повече се доверяват на нас, младите, на нашите идеи и знания. Всички работим активно.

Какво Ви мотивира да продължавате напред?

Преди всичко това, че искаме да работим в България и да развием бизнеса. Надявам се и ще бъда горда, ако един ден нашите деца го продължат. Kогато влагаш цялата си любов в това, което правиш и трудът ти се оценява, няма как да не бъдеш удовлетворен.

Какви са предизвикателствата във Вашата работа?

Всеки ден се сблъскваме с нови предизвикателства, но когато си концентриран, се преодоляват. На първо място, липсата на работна ръка и високите инвестиции. Тази година имахме и недостиг на поливна вода, затова и добивите са значително по-малки.

Как се чувствате като дама в един доминиран от мъжете сектор?

Чувствам се комфортно. Да, доминиран е, но ние също имаме нашите предимства като дами. Запазваме по-често спокойствие и оптимизъм. Балансираме ситуациите.

Как си се представяте за в бъдеще?

Надявам се аз и моят съпруг, както и брат ми и неговата съпруга да можем да поддържаме и развиваме това, което са създали нашите родители, и да предадем бизнеса в този и дори в по-добър вид на нашите деца.