Без ориз дори и най-умната домакиня не може да готви, казва древна китайска поговорка. Може да не знаете поговорката, но ще се съгласите, че е факт, нали? Също така може би не знаете, че вероятността оризът на вашата трапеза да е от една семейна оризова ферма в пазарджишкото поле, е доста голяма.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Данаила Христоскова е нежната половинка в семейството от село Братаница, което се е заело с производството на нужния на всички ни ориз. Самата тя обича да готви ястия с него, а още повече обича споделените семейни мигове. За Данаила земеделието е връзка с корените, традиция, семейство и наслада, че си произвел нещо важно за хората с труда си. 

Какво е да отглеждаш ориз и какви са спецификите на това производство, разказва пред Агри.БГ оризопроизводителката.

Защо избрахте да произвеждате ориз, не е само, за го сготвите, нали? Разкажете ни как започна този семеен бизнес.

И двамата със съпруга сме родени на село. Живеехме в София, но преди повече около 17 години решихме да се завърнем на село, където е много по-спокойно, децата ни могат да имат щастливо детство. Аз съм израснала по този начин. Родителите ми имаха малко производство на есенни зърнени култури, отглеждаха и животни. С оризопроизводство се занимаваме от 2004 година по идея на съпруга ми. Преди това отглеждахме зеленчуци, най-вече с оранжерийни – пипер и домати, но през онези години съвсем беше зле този отрасъл и така се захванахме с ориз. Почвата тук е подходяща за него, а и има изградени клетки и канали.

Наши много близки приятели, отглеждат ориз и почерпихме опит от тях. Започнахме с 500 дка. Сега оризовите ни полета са около 2000 дка.

Те не са много като площ, но разходите могат да се умножат по две и повече спрямо есенниците. Голяма част от разходите отиват за вода и за торове, тъй като оризът изцяло лежи във вода. 

Как се отглежда ориз у нас и какви са спецификите на това производство?

Оризът е пролетна култура. Сее се края на април - началото на май според температурата. Жъне се ранна есен, но някой път се случва да продължи до Коледа. Една от най-тежките жътви в земеделието е тази на ориза. Един дъжд да падне и обърква нещата, трябва да се чака да изсъхне. Около месец преди жътва клетките се източват от водата, за да изсъхнат площите и след това оризът започва да зрее. 

През останалото време оризът постоянно е във вода. Тя циркулира - влиза от единия канал и излиза от другия. Наторяването също се внася чрез водата, има различни технологии за работа, всеки си избира.

Продуктът от полето е оризова арпа. Има твърда обвивка, подобна на пшеницата, но доста по-твърда и заострена отпред. Съхранява се в хранилища, после се вкарва в оризарна, маха се люспата и излиза т. нар. здравословен кафяв ориз. Тази кафява обвивка съдържа много влакнини и фибри. След премахването ѝ се получава познатия бял ориз. Оризът всъщност е много важна за организма и полезна храна. 

Площите ни са засети със сорт Камео. От няколко години го отглеждаме, защото ни харесва. 

Има ли добър пазар за ориза и къде е Вашият?

Ние изцяло пласираме продукцията си на вътрешния пазар, изкупуват ни я само български фирми. Като всяко нещо и оризът има добри и лоши моменти на пазара. Цените зависят от вноса, от търсенето и от запасите. Изкупната цена е около 1 лв. - 1,50 лв.

Каква е вашата роля в семейния бизнес и какво най-много Ви харесва в него?

Съпругът ми изцяло е на полето с работниците, а аз се занимавам с документацията. Ние обичаме, обожаваме бизнеса, с който се занимаваме.

За нас е важно храната, която достига до българската трапеза, да е качествена. Най-много ни радва, че нашето производство е на българския пазар. 

Родното често се пренебрегва и се избира малко по-евтиното, малко по-некачественото, вноса от Китай и азиатските държави. Много хора не знаят ориза от какво произлиза, а той е много интересна култура. Много малко се говори за нея, и много малко внимание ѝ се обръща дори от министерството. Масовото е пшеница, ечемик, слънчоглед и т. н. 

Освен в стопанството Ви, намира ли оризът място и на трапезата Ви? Иначе казано - остава ли Ви време да го сготвите?

Разбира се! Моят съпруг, когато родителите ми отглеждаха животни и имаше мляко, много обичаше мляко с ориз. Така се случи, че впоследствие ние започнахме да отглеждаме ориз. Често го приготвям под всякаква форма за семейната трапеза, а и аз много обичам да готвя, така релаксирам.

Какво друго обичате да правите и остава ли ви време за Вас самата?

Аз си харесвам работата и колкото и тежка да е документацията понякога, производството ни ме радва и не се чувствам изтощена. Със съпруга ми в свободното време, когато изобщо го имаме, спортуваме. Обичам да прекарвам и възможно повече време с децата ни. Синът ни вече е студент, дъщеря ни е на 14 години. Когато се съберем всички заедно вкъщи, е най-хубавият момент.

Децата Ви проявяват ли интерес към семейния бизнес?

О, да, синът ни помага на баща си много, сега учи, но мисля, че ще има желание да продължи семейния бизнес. Това е добре, така ще се затвърдят традициите, а и на него вече няма да му е непозната материята. Дъщеря ни още е малка, сега има други приоритети.

Земеделието е не само поминък, но и традиции, култура, приемственост, неразривна връзка и аз не мога да си представя, че това може да бъде затрито.

Има едно хубаво нещо в ужасната ситуация с коронавируса – хората се осъзнаха, обърнаха се към истинските неща, много от тях се върнаха на село.

Вие сте младо и борбено семейство, какво още планувате за в бъдеще?

Доста неща сме планували и за много мечтаем. Искаме разширяване на стопанството. Ние нямаме поточна линия, това е една много голяма инвестиция, но се надяваме да успеем да изградим производство заедно с пласмент. Мечтаем бизнесът, който сме създали, да остане като един добър такъв в наследство на децата. Независимо какво ще учат и работят, това е един много добър и разработен бизнес, от който нямат причина да се срамуват, защото е изграден с много честен труд и любов.

В потвърждение на казаното от Данаила, ще завършим с още една древна мъдрост: Над купа с ориз човек трябва да помни труда, който той е струвал, за да бъде добит!